Chinese varkensprijs koerst richting record

De varkensprijs in China schiet pijlsnel omhoog. Een nieuw record ligt binnen bereik.

In China zit de varkensprijs al twee maanden flink in de lift. Volgens een overzicht van varkensfokkerijbedrijf Genesus brengen varkens eind juli gemiddeld € 4,57 per kilo levend gewicht op. Het Chinese opbrengstrecord van € 4,72 per kilo ligt zodoende binnen handbereik.

Leven normaliseert

De reden voor de prijsstijging is tweeërlei. Enerzijds is het aanbod seizoensmatig kleiner in China. Anderzijds normaliseert het leven in China weer na de corona-uitbraken, waar het land begin dit jaar mee kampte. De consumptie van varkensvlees neemt zodoende toe. Buiten deze factoren om kampt het land sinds 2018 met Afrikaanse varkenspest (AVP), dat een enorm gat in de productie heeft geslagen.

Minder import

Rabobank schreef onlangs in zijn kwartaalupdate ook over de sterke prijsstijging van varkens in China. De prijsopleving in China wordt versterkt doordat het land importvlees strikt controleert op corona en de import van onder meer negen Europese slachterijen heeft opgeschort, schreef de bank. Het derde kwartaal zal China minder varkensvlees importeren dan in de eerste twee kwartalen, verwacht Rabobank.

Eigen productie

Volgens Genesus groeit de Chinese zeugenstapel sinds kort weer. Dat is het gevolg van grootschalige import van fokdieren. Halverwege dit jaar telde China 36,29 miljoen zeugen, 5,4% meer dan halverwege 2019.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.