Chinese varkensprijzen kelderen na groei aanbod

De prijzen op de pas in China geïntroduceerde varkensbeurs zijn onderuit gegaan.

Als gevolg van de verwachte groei van de varkensstapel daalde de prijs voor een future-contract voor levering in september afgelopen maandag met 12,6% naar omgerekend € 3.312 per ton. Dit meldt Reuters. Ter vergelijking, de huidige spotmarktprijzen in de provincie Shandong staan voor januari op € 4,53 per kilo.

Prijs blijft dalen

De verwachting is dat de prijzen voor varkens en varkensvlees blijven dalen, stelt Wang Dan, hoofdeconoom bij de Hang Seng Bank China tegen Reuters. Omdat het aanbod van varkens de komende maanden zal stijgen vinden marktanalisten de nu vastgestelde termijnmarktprijs voor levering van september een realistische prijs. De verwachting is dat de marktprijzen in de tweede helft van het jaar gaan dalen richting de € 3,18 per kilo.

In 2020 20% minder geslacht

Uit gegevens van het Chinese ministerie van Landbouw en Plattelandszaken blijkt volgens Reuters dat er in de periode januari-november 2020 20% minder varkens zijn geslacht dan in dezelfde periode in 2019. Rabobank gaf tijdens de laatste marktupdate aan dat de Chinese varkensvleesproductie in 2024 zal normaliseren. Daarvoor zal de productie de komende jaren met 10% per jaar toenemen. De Chinese autoriteiten zijn al optimistischer en stelde afgelopen najaar dat het totaal aantal zeugen in november al op 90% van het aantal van voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest lag.

40% productie

Volgens de laatste schattingen van marktanalisten van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) produceert de Chinese varkenshouderij dit jaar 42 miljoen ton varkensvlees. Wat neer komt op 40% van de wereldwijde varkensvleesproductie. In 2018 lag de productie nog op 53 miljoen ton, dat was het jaar van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Afgelopen jaar bedroeg de Chinese productie 38 miljoen ton.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.