Doorgaan naar artikel

Chinese varkenssector klimt uit het prijsdal

De varkensproductie en -prijzen in China trekken aan, melden diverse bronnen.

Nieuws
Agri
Groot, modern varkensbedrijf in China. Het zijn voornamelijk de industriële bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de productiestijging. - Foto: Vincent ter Beek premium

Groot, modern varkensbedrijf in China. Het zijn voornamelijk de industriële bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de productiestijging. - Foto: Vincent ter Beek

De varkensproductie en -prijzen in China trekken aan, melden diverse bronnen. Volgens Chinese cijfers groeide de varkensvleesproductie in het land in de eerste helft van dit jaar met 8,2% tot 29 miljoen ton.

In de eerste helft van 2022 kregen Chinese slachterijen 366 miljoen varkens aan de haak. Dat is 8,4% meer dan in de eerste zes maanden van afgelopen jaar. Het zijn voornamelijk de industriële bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de productiestijging.

Productiestijging ten einde

Niettemin vlakte de productiestijging in het voorjaar van 2022 af, zodat de varkensprijs steeg. Half juli brengen varkens in China gemiddeld € 3,30 per kilo levend gewicht op. Dat is ongeveer een verdubbeling van de prijs in vier maanden tijd. De biggenprijs is gemiddeld met 70% gestegen en bedroeg onlangs ruim € 150 per dier.

Hoge kosten en corona

Rabobank schrijft in zijn update van de varkensmarkt dat de Chinese varkensproductie dit jaar gemiddeld hoger uitkomt dan afgelopen jaar, maar niet sterk zal aantrekken. Dit heeft te maken met de hoge kostprijs en onzekerheid door corona. Beide zaken weerhouden investeerders om op grote schaal meer varkens te gaan houden.

Varkensvleesimport blijft sterk achter

De Chinese varkensvleesimport blijft dit jaar flink achter. In de eerste vijf maanden van dit jaar importeerde China 1,1 miljoen ton product, 54% minder dan in dezelfde periode in 2021. De importdaling ging voornamelijk ten koste van vlees. Het volume bijproducten daalde met 15% veel minder.

De importdaling is mede het gevolg van het gestegen importtarief voor varkensvlees. Dit tarief ging afgelopen januari van 8% naar 12%. Niettemin verwacht Rabobank dat de Chinese importvraag naar varkensvlees groeit in de tweede helft van dit jaar. Reden is de gestegen binnenlandse prijs en toenemende vraag. De Chinese autoriteiten willen sowieso af van de sterke prijs- en aanbodschommelingen op de varkensmarkt. Dit verstoort de varkensproductie en beïnvloedt de koopkracht van burgers.

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin