Chinese zuivelimport knalt onderuit in maart

05-05-2022 | |
Door de lockdown in China als gevolg van corona stapelen goederen zich op in havens - Foto: ANP
Door de lockdown in China als gevolg van corona stapelen goederen zich op in havens - Foto: ANP

De Chinese import van zuivelproducten zakt in maart met 29,1%, dat overeenkomt met 115.000 ton product. Dat meldt het Nieuw-Zeelandse Fonterra in een maandelijkse update over de zuivel.

Door de terugkeer van het coronavirus en vertragingen in de toeleveringsketen zakt de import. Van alle producten is de invoer gezakt. De invoer van wei is sterk gedaald, omdat het te duur is om als varkensvoer in te zetten. Goedkopere alternatieven worden momenteel gebruikt. Tot en met maart ligt de import in 12 maanden nog 5,3% hoger dan een jaar eerder, door een grote uitvoer van vollemelkpoeder, vloeibaar zuivel en mageremelkpoeder. Wei en babypoeder bleven juist wat achter.

Goederen stapelen zich op

De flinke teruggang is het gevolg van de uitbraak van corona in China en de lockdown als reactie hierop. Goederen stapelen zich op in havens en transport naar het binnenland wordt gefrustreerd door de zero-COVID-aanpak van de Chinese regering.

Recente cijfers van zuivelimporten in Azië en het Midden-Oosten heeft Fonterra niet, maar in januari tonen deze een significante groei ten opzichte van januari 2021. Het Midden-Oosten en Afrika voert 43% meer zuivel in doordat het vorig jaar heel weinig importeerde. Azië ziet de invoer van zuivel met 15,3% stijgen door grotere importen van mageremelkpoeder in de Filipijnen en Vietnam.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer