Doorgaan naar artikel

Chinese zuivelsector richt blik op herstel

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Achtergrond
Foto: ANP

Foto: ANP

De coronacrisis raakte de Chinese zuivelketen hard, zo werd duidelijk bij enkele webconferenties van de Sino-Dutch Dairy Development Center. De balans wordt langzaam echter opgemaakt en het vooruitkijken begint weer.

De Chinese melkveehouderij en zuivelindustrie hebben zware klappen gehad van de coronacrisis, die zo’n twee maanden eerder dan bij ons in China begon. De afzet van vers product stortte zo goed als in door de stand-still die in grote delen van het land werd afgekondigd, maar ook het collecteren en verwerken van de melk verliep niet zonder haperen.

In de voorbije dagen belegde het Sino Dutch Dairy Development Center (SDDDC) een aantal webinars met vertegenwoordigers uit de Chinese zuivel – één ervan zelfs met 38000 deelnemers. Daarbij werden lessen getrokken uit de voorbije maanden en probeerde men vooruit te kijken. De SDDDC is 7 jaar geleden opgezet door FrieslandCampina, WUR, CRV, QLIP en CAU University en is inmiddels uitgebreid met een grote groep van Chinese zuivelondernemingen.

Zware klappen door coronacrisis

Duidelijk werd dat de Chinese zuivel zware klappen heeft opgelopen door de crisis. Op diverse melkveebedrijven werd bijvoorbeeld de melk niet meer opgehaald en ontstond er ook een tekort aan ruwvoer (dat vaak moet worden aangekocht van elders). Hierdoor moesten onder meer koeien worden drooggezet. China kent relatief veel grote boerderijen die sterk afhankelijk zijn van voer van derden en/of het buitenland. De nog wel aangevoerde melk werd vaak met moeite verwerkt en dan vooral tot meer houdbare producten, zoals UHT-melk en melkpoeder. Hierdoor zou een tijdelijke surplus van 180.000 ton melkpoeder zijn ontstaan, zo melden deelnemers aan het webinar.

Problemen door personeeluitval

De problemen bij de inzameling en verwerking van de melk ontstonden voor een belangrijk deel doordat personeel uitviel en door uitgebreide quarantainemaatregelen. Naar schatting ging tot 10% van de melk verloren doordat die niet verwerkt kon worden. De verwachting is dat de collectie en verwerking van de melk de komende weken geleidelijk naar normaal teruggaat, maar de productie zal niet meer veel stijgen, omdat de zomer er aan komt en dan het hoofd moet worden geboden aan hitte en droogte. De consumptie zal wel weer aantrekken. De binnenlandse overschotten verdwijnen en ook de vraag naar import komt weer op gang.

Consumptiepatroon

Hoe het consumptiepatroon zich straks gaat ontwikkelen, is nog moeilijk te zeggen. Een aantal managers van zuivelbedrijven en wetenschappers verwacht dat de Chinese consument nog meer zal kiezen voor kwalitatief goede zuivel, voor producten met extra gezondheidskenmerken. Of de Chinese consument ook open staat voor een verdere uitbreiding van het assortiment, is nog de vraag. Kaas zou een interessant product kunnen zijn, omdat het voedzaam en houdbaar is, maar Chinese consumenten zijn er nog niet aan gewend. De zuivelsector is wel blij dat de overheid zuivelproducten nu voor het eerst ook bij de eerste levensbehoeften heeft geschaard.

FrieslandCampina heeft, ondanks de crisis, de afzet van haar producten toch kunnen versterken, meldde Grace Chen, managing director van FrieslandCampina China. Dit is vooral te danken aan de versnelde inzet op online verkoop van onder meer kindervoeding en een extra focus op de gezondheid van de producten.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin