ChristenUnie-stemmer ontevreden over landbouwbeleid

De steun voor minister Carola Schouten brokkelt af in haar eigen achterban van de ChristenUnie. Slechts 10% van de CU-stemmers is tevreden over het landbouwbeleid. Foto: Marc Heeman
De steun voor minister Carola Schouten brokkelt af in haar eigen achterban van de ChristenUnie. Slechts 10% van de CU-stemmers is tevreden over het landbouwbeleid. Foto: Marc Heeman

Landbouwminister Carola Schouten krijgt forse kritiek van haar partijgenoten over het landbouwbeleid dat zij afgelopen jaren namens het kabinet heeft gevoerd.

Onderzoeksbureau Ipsos vroeg stemmers van de partij of ze vinden dat het landbouwbeleid van het kabinet goed is geweest voor de boeren. Slechts 10% van de ChristenUnie-stemmers en 9% van de ondervraagde Nederlanders is het eens met de stelling, 90% vindt dat het beleid niet goed is geweest voor de boeren.

Twee gezichten

Schouten is de eerste landbouwminister die de ChristenUnie ooit heeft geleverd. Bij Nieuwsuur typeerde melkveehouder Gijsbert de Rijk, die al jaren op de ChristenUnie stemt, de kritiek van de boeren op het handelen van de minister. Hij vindt dat er twee gezichten zijn: aan de ene kant toont de minister begrip voor de situatie van de boeren, maar aan de andere kant neemt ze harde besluiten zonder te luisteren naar de landbouworganisaties. “Het vertrouwen is echt weg onder de boeren”, zei hij.

Als er een geknokt heeft voor de boeren, is zij het

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers weerlegde de kritiek dat Schouten twee gezichten zou hebben. “Als er een geknokt heeft voor de boeren, is zij het.” Segers beseft wel dat Schouten besluiten heeft genomen die boeren niet altijd leuk vonden, maar benadrukt dat ze boeren wel altijd betrokken heeft bij het besluit.

Carola Schouten is de nummer twee op de kandidatenlijst voor de ChristenUnie. De partij staat in de peilingen op 5 tot 7 zetels, terwijl ze nu 5 zetels hebben in de Tweede Kamer.

CDA schommelt rond 19 zetels

Regeringspartij VVD staat met 33 tot 40 zetels op winst ten opzichte van de 33 zetels die ze nu hebben, CDA schommelt in de peilingen rondom de huidige 19 zetels en D66 daalt in de peilingen van de huidige 19 naar 13 tot 15 zetels. Nieuwkomer JA21 staat op 1 zetel, BoerBurgerBeweging (BBB) haalt de kiesdrempel volgens de peilingen op dit moment niet.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer