Doorgaan naar artikel

Cibe: areaal suikerbieten in EU krimpt verder

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

De kans is groot dat de levensmiddelenindustrie na de zomer van volgend jaar minder suiker beschikbaar krijgt.

De Europese organisatie van bietentelers (Cibe) verwacht dat het areaal suikerbieten in 2022 verder gaat dalen. De teeltkosten worden te hoog. Bovendien is de graanteelt dankzij hogere prijzen een stuk aantrekkelijker geworden. Het telen van graan kost minder geld en belast de grond minder.

Weglaten uit bouwplan

Bieten kunnen gemakkelijk worden weggelaten uit het bouwplan, zei Cibe-directeur Elisabeth Lacoste op een seminar in Londen van de International Sugar Organization, meldt nieuwsite Agrimoney. De bietentelers in de EU buiten Nederland kregen de laatste drie jaar gemiddeld rond € 25 per ton bieten betaald. Lacoste: “Dat heeft in veel gevallen de productiekosten niet gedekt. Bieten waren in de EU een winstgevend gewas, maar is een teelt geworden met een hoog risico en een laag saldo.”

Daling areaal

Lacoste verwacht daardoor in 2022 een verdere krimp van het bietenareaal. Volgens de Europese Commissie is in de EU-27 dit jaar 1,386 miljoen hectare suikerbieten geteeld. Dat is 16% minder dan in 2017, het jaar dat de EU de suikerquotering afschafte. Ondanks dat suiker duur is. In september werd suiker gemiddeld voor € 408 per ton verkocht. Dat is de hoogste suikerprijs in 4 jaar.

Lacoste verwees op het seminar ook naar de hoge tarweprijs. Op de termijnmarkt in Parijs sloot het eerstaflopende termijncontract (december 2021) deze week boven de € 300 per ton. Dat is voor het eerst in meer dan 10 jaar.

Beheer
WP Admin