Doorgaan naar artikel

CIBE: coronaschade suikersector op € 1,6 miljard

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Dit alles is erg nadelig voor de Europese akkerbouwers, omdat dalende suikerprijzen ook de bietenprijzen omlaag drukken. Foto: ANP

Dit alles is erg nadelig voor de Europese akkerbouwers, omdat dalende suikerprijzen ook de bietenprijzen omlaag drukken. Foto: ANP

De Europese bietsuikersector lijdt dit seizoen een schade van € 1,6 miljard door de coronacrisis. Doordat horeca dicht zitten en evenementen zijn afgelast, is de vraag naar suikerhoudende voedingsmiddelen sterk gedaald.

Handelsbedrijf Czarnikow schat dat het suikerverbruik in de EU dit seizoen met 4% daalt door de coronacrisis. Volgens de Europese organisatie van bietentelers CIBE werd vóór de coronacrisis een suikerprijs verwacht van rond de € 500 per ton. Nu zakt de spotprijs steeds verder richting de € 400. Op basis daarvan schat CIBE de schade voor de Europese suikersector op € 1,6 miljard.

Goedkope import van suiker

Daar komt nog bij dat de Europese suikerprijs extra onder druk staat door goedkope import van suiker. Volgens de Europese Commissie importeerde de EU in seizoen 2019-‘20 tot half april 25% meer suiker dan in dezelfde periode vorig seizoen. De export is daarentegen met 56% gedaald. Dit alles is erg nadelig voor de Europese akkerbouwers, omdat dalende suikerprijzen ook de bietenprijzen omlaag drukken.

Verdere prijsdaling verwacht

Op de termijnmarkten in New York en Londen daalden de suikerprijzen sinds februari met respectievelijk 30 en 20%. CIBE verwacht een verdere prijsdaling, ook al omdat de Braziliaanse real goedkoop is in vergelijking met de dollar. Daardoor kan Brazilië goedkoop suiker exporteren. Door de coronacrisis zijn de ethanolprijzen sterk gezakt. Daardoor komt meer suiker beschikbaar voor de export. Het Braziliaanse marktbureau Conab meldt dat 35% van het suikerrietsap in seizoen 2019-‘20 wordt omgezet in suiker en de rest in ethanol. Volgend seizoen 2020-‘21 stijgt dat naar ruim 42% omzetting in suiker.

Een derde jaar van niet-lonende prijzen voor de bietenteelt zou rampzalig zijn

Volgens CIBE moet Brussel (extra) importheffingen opleggen aan suiker uit derde landen. Ook vindt CIBE dat bietentelers en suikerproducenten meer ruimte moeten krijgen binnen de mededingingsregels om afspraken te maken over de suikerproductie. “Een derde jaar van niet-lonende prijzen voor de bietenteelt zou rampzalig zijn”, stelt CIBE in een verklaring.

Daarnaast hebben bietentelers ook nog schade door droogte en door insecten, omdat een aantal insecticiden niet meer gebruikt mogen worden. Volgens CIBE ontstaat dit jaar voor de telers een bedreigende combinatie van lage bietenprijzen en lage hectare opbrengsten. Eerder pleitte de CEFS, de organisatie van Europese suikerproducenten, hier ook al voor.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin