Doorgaan naar artikel

Cichoreiverwerking uit de dip richting 17% inuline

Cichoreiwortels worden geteeld voor de productie van inuline. Foto: Marten Sandburg

Cichoreiwortels worden geteeld voor de productie van inuline. Foto: Marten Sandburg

De cichoreicampagne is sinds een week of twee goed op stoom. Dat vertelt René Schunselaar, manager agro bij cichoreiverwerker Sensus.

“De kwaliteit verbetert daarmee ook. We zitten nu op een inulinegehalte van 16,5 tot 17% en de tarra is gedaald naar zo’n 10%. Dat is niet zo goed als we gewend zijn. Maar het was ook al slechter.” Door de slechte oogstcondities verliep het begin van de campagne met horten en stoten. Daaraan ging een eveneens lastig groeiseizoen vooraf. Vooral de start verliep moeizaam. De lange natte winter, gevolgd door felle droogte maakte het soms onmogelijk om een fatsoenlijk zaaibed te creëren. “Zeker in het Zuidwesten”, weet Schunselaar nog goed. “Dat zie je nu allemaal terug. Percelen die onvoldoende zijn gegroeid, leveren een zeer middelmatige opbrengst. Het inulinegehalte waar we nu op zitten, is ook wel wat aan de lage kant. De standaard is 17%.”

Fabriek draait op 100% capaciteit.

Door de lagere fysieke opbrengst van de cichorei, is de opbrengstverwachting voor dit seizoen verlaagd. Schunselaar kan eind november aangeven hoeveel lager de tonnen gemiddeld zijn. De campagne is op een lager pitje begonnen, zodat de gewassen nog wat bij konden produceren. Inmiddels draait de fabriek op 100% capaciteit.

Contractering loopt goed

De contractering voor teelt 2021 loopt goed, zegt Schunselaar. “We bespeuren enerzijds regionaal soms wat vertraging bij reguliere telers door achterop geraakte oogstwerkzaamheden, maar anderzijds ook veel enthousiasme”, vertelt Schunselaar daarover. “Ook van nieuwe telers is veel belangstelling. Dit bevestigt de waardering voor de positieve punten van de cichoreiteelt, zoals; contractteelt met vaste prijs, gegarandeerde afname en volledige betaling in vierde week na levering. Ook zorgt cichorei voor spreiding van het bouwplanrisico. In de keten werken we bovendien met een programma waarin we het teeltrendement willen vergroten met gemiddeld 10 ton inuline per hectare.“

Sensus wil een groter areaal cichorei vastleggen voor 2021, vanwege de aanhoudend groeiende afzet van inuline, het voedingsingrediënt in de cichoreiwortel.

Beheer
WP Admin