Skip to content

Cijfers tonen wat we al wisten over effect coronacrisis

Updated on:
Politiek & Beleid
Commentaar
Foto: ANP

Foto: ANP

Wageningse cijfers bevestigen wat we al wisten: de coronacrisis raakt wel degelijk ook de primaire voedselproducenten.

Met name het stilvallen van de horeca heeft effect op de afzet van bepaalde producten, zoals vlees en aardappelen. Gevolg: gezakte of soms totaal ingestorte prijzen.

Niet alleen verliezers

De crisis kent niet alleen verliezers. Sommige bedrijfstakken hebben ervan geprofiteerd. Denk aan internetwinkels, bouwmarkten en supermarkten. Met name die laatste zagen hun omzetten en winsten fors stijgen.

De crisis kent niet alleen verliezers. Sommige bedrijfstakken hebben ervan geprofiteerd.

Winkelprijzen stabiel, boerderijprijzen lager

Uit deze nieuwste cijfers blijkt dat over het algemeen de winkelprijzen van voeding stabiel zijn gebleven of soms stegen, terwijl de prijzen af boerderij veelal gedaald zijn. Een eerste, makkelijke reactie is dan: daar heb je het weer, de supers profiteren over de rug van de boeren.

Samenhang

Maar de rapportage op de website Agrimatie over de prijsontwikkeling leert dat dit in veel gevallen te kort door de bocht is. Supers kunnen niet altijd maar doen wat ze willen. Voor sommige producten is er amper een directe samenhang tussen producenten- en winkelprijs. Veel inkoop gaat op basis van langetermijncontracten en een deel van de prijsvorming vindt plaats op buitenlandse markten.

Voor sommige producten is er amper een directe samenhang tussen producenten- en winkelprijs

Toch knaagt het. Vooral met zuivel en aardappelen lopen winkel- en boerenprijzen uit de pas. Is daar dan niets aan te doen? Er is al geopperd om supermarkten een soort solidariteitsheffing op te leggen, als tegenhanger van de staatssteun voor de getroffen sectoren. In theorie is dat niet eens onlogisch, maar in de praktijk onuitvoerbaar.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin