Doorgaan naar artikel

Claas blijft overeind tussen mechanisatiegiganten

Foto: Michel Velderman

Foto: Michel Velderman

Claas boekte in 2019 minder winst, maar bleef wél op de been. Het familiebedrijf wil zelfstandig blijven en gaat de competitie zonder bemoeienis van beleggers aan met mechanisatiereuzen als Agco en John Deere.

Landbouwmechanisatieconcern Claas zag de omzet in het op 30 september beëindigde gebroken boekjaar stagneren, terwijl het bedrijf bij de resultaatontwikkeling een flinke stap terug deed. Dat was allemaal het gevolg van een minder goed verloop van de zaken bij de afnemers oftewel de boeren, erkent het Duitse bedrijf. Dat is nog steeds vast in handen van de gelijknamige familie en daarin ook wil blijven.

Claas is met zijn omzet in 2018-‘19 van een kleine € 4 miljard geen reus in landbouwmechanisatieland, maar is wel een wereldwijd opererende speler die het op moet nemen tegen aanzienlijk grotere concurrenten als Agco en John Deere. Laatstgenoemd concern in Moline in de Amerikaanse staat Illinois draaide in 2018 bijvoorbeeld een omzet van ruim $ 37 miljard (zo’n € 33 miljard).

Winstgevendheid

Tot de expliciete strategie van Claas behoort dat het familiebedrijf zich tegenover deze grote concurrenten wenst te handhaven. Dat vergt volgens diezelfde strategie dat Claas met de producten en de innovatie maatgevend moet zijn en bovendien ook qua winstgevendheid voorop wil blijven lopen. Het familiekarakter van het bedrijf en het ontbreken van koersstijgingen en dividend eisende beleggers is dus geen excuus om het met de winst een beetje rustiger aan te doen.

Uiteindelijk verdiende Claas ook in het wat moeizamere 2018-‘19 nog goed, zij het dus wel € 56 miljoen minder dan in het voorafgaande jaar. De nettowinst kwam afgelopen jaar op € 96 miljoen. De belasting is dan al betaald.

Dat de winst onder druk kwam, werd veroorzaakt door gestegen productiekosten die uit concurrentieoverwegingen niet volledig konden worden doorberekend. Ook de distributie- en administratiekosten stegen.

Omzetplus in Frankrijk

Afgezien daarvan ging het met de afzet van Claas wereldwijd bekeken niet overal minder dan in het vorige boekjaar. Op de thuismarkt in Duitsland had het concern een omzet van ruim € 800 miljoen: € 34 miljoen minder dan een jaar eerder.

In Frankrijk steeg de omzet echter naar ruim € 756 miljoen. Dat is een plus van bijna € 80 miljoen. De Fransen kochten met name meer maaidorsers en telescoopladers. Op de thuismarkt verkocht Claas juist minder maaidorsers. Ook werden daar minder trekkers verkocht.

Ook in overig West-Europa, waaronder dus het niet expliciet genoemde Nederland, was sprake van een stijgende omzet, met een plus van een slordige € 74 miljoen naar ruim € 819 miljoen.

De landen met de sterkste omzet in West-Europa waren Italië, Spanje en Oostenrijk, naast het door Brexit-onrust geplaagde Groot-Brittannië.

Minder omzet buiten EU

Uiteenlopend was ook de omzetontwikkeling op het Amerikaanse continent. Op alle markten buiten Europa bij elkaar leverde de omzet niettemin 4,4% in. De omzet op deze markten daalde naar € 659 miljoen.

Voor het nieuwe jaar is Claas redelijk optimistisch. Normaal gesproken zal het bedrijf naar verwachting een gematigde omzetgroei kunnen draaien.

De onzekerheden rond de handelsconflicten en mogelijke sancties van zowel de kant van de Verenigde Staten en Rusland kunnen de pret echter flink bederven, zo houdt het concern een slag om de arm.

Beheer
WP Admin