Clarebout verhoogt contractprijzen aardappelen fors

28-11-2022 | |
Foto: Misset
Foto: Misset

Clarebout, een van de grootste private label spelers voor diepgevroren frites wereldwijd, komt zijn telers tegemoet en verhoogt de contractprijzen voor oogst 2023 fors.

Voor Fontane betaalt Clarebout in de af-landperiode € 17,50 per ton (september 2023). Dat is € 7,50 meer dan voor oogst 2022 is gecontracteerd. Voor het hoofdzakelijkste ras, Innovator, wordt in de af-landperiode (september) € 19,50 betaald. “De contractprijs van Innovator is iets meer gestegen dan voor de ‘gewone catering’ rassen,” zegt Yves Capoen, inkoop directeur van Clarebout vanaf de beurs Interpom in Kortrijk. “We hebben met deze prijsverhogingen duidelijk willen maken dat we het signaal van de telers goed hebben gehoord.”

Prijsafspraken

In week 17 en week 26 betaalt de aardappelverwerker voor oogst 2023 respectievelijk € 24,85 en € 27 voor Fontane. In juli 2024 kan de Fontane-contractprijs op € 28,25 uitkomen voor telers met een mechanische koeling. De prijsafspraken voor mechanische koeling kunnen per teler verschillen, geeft Capoen aan.

De leveringsperiode van Innovator loopt eind maart op zijn eind en dan wordt een prijs van € 25,60 betaald. In België worden aardappelen 35 millimeter opwaarts gecontracteerd op tonnencontracten en als deze geleverd zijn, ligt er geen optie om zoals in Nederland meeleveraardappelen af te leveren voor een dagprijs.

Europese markt beslissend

Capoen: “De Nederlandse industrie heeft misschien wat meer moeite met deze prijzen, omdat daar de opbrengsten dit seizoen duidelijk beter waren. Maar in België en Noord-Frankrijk viel het niet mee. Uiteindelijk zal de Europese markt beslissend zijn.” Clarebout heeft het product ook nodig, niet alleen komend seizoen, maar ook de komende jaren. Voor ons project in Duinkerke hebben we extra grondstof nodig, zegt Capoen.

Het familiebedrijf bestaat ruim 30 jaar en gaat een fabriek bouwen in het Franse Duinkerke. Het gaat om een investering van € 140 miljoen en volgens de verwerkers om 320 arbeidsplaatsen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer