CNH Industrial klimt fors op de beurs

15-06-2020 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

CNH Industrial, het moederbedrijf van onder meer Case en New Holland, heeft de afgelopen 2 weken goede zaken gedaan op de beurs. De waarde van een aandeel steeg met ruim 12% tot $ 6,91.

Volgens CNHi krabbelen de sectoren weer wat op na de coronaperikelen, wat zichtbaar is in de verkoopcijfers. Begin juni maakt CNHi een van de grootste leveringen van 2020 bekend. Case gaat 125 machines leveren aan het Angolese ministerie van transport. Ook heeft het concern hoopvolle updates aangekondigd na de investering van $ 250 miljoen in waterstoftruckbouwer Nikola Corporation.

Risico

Kali- en zout producent K+S laat na een negatieve reeks ook weer groene cijfers zien (+12%). Na tegenvallende kwartaalcijfers en lage verkoopprijzen van kaliumproducten noteerde het concern een plus van 8%. De online topbijeenkomst van afgelopen week bracht hoop bij beleggers. Wel schrijven beursexperts dat door aanhoudende slechte kaliprijzen en een hoge staatsschuld van € 3 miljard een belegging zeer risicovol is.

Verkoop diergeneesmiddelentak

Ook Bayer noteerde met ruim 7% een goede plus. Een aandeel Bayer sloot de beurs op 12 juni met € 65,23. Het chemieconcern kwam in het nieuws over de mogelijke verkoop van de diergeneesmiddelentak aan Elanco. De Europese Commissie keurde onlangs goed dat Elanco de tak van Bayer overneemt. Een voorwaarde voor de overname is dat Elanco de verkoop van een aantal producten afstoot, zodat er geen mededingingsbezwaren zijn.

Uitdaging

Een aandeel ForFarmers daalde met 8% het hardst tot € 5,26. Vermogensbeheerder Kempen & Co ziet op korte termijn weinig in aandelen ForFarmers en besloot afgelopen week het aandeel van de de kooplijst te halen. Analisten wijzen op de impact van Covid-19 op de volumegroei van het veevoerbedrijf. De virusuitbraak zorgt in combinatie met de stikstofcrisis en een vermoedelijk droge zomer voor een uitdagende omgeving.

Het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf General Mills was de tweede grootste daler. Met ruim 4,5% daalde de prijs van een aandeel tot $ 60,15. Analisten beweren dat de piek in verkopen van verpakte producten bereikt is. Beleggers trokken zich terug uit de blijf-thuis-business, met koersdalingen tot gevolg.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Essink
Stefan Essink Voormalig redacteur


Beheer