CNH Industrial sluit 2020 af met verlies ondanks herstel

03-02-2021 | |
Het Amerikaans-Italiaanse concern had met name in de eerste helft van het jaar veel last van de coronapandemie. Foto: Michel Velderman
Het Amerikaans-Italiaanse concern had met name in de eerste helft van het jaar veel last van de coronapandemie. Foto: Michel Velderman

Ondanks een sterk herstel in de tweede helft van het jaar sluit CNH Industrial 2020 af met een verlies van $ 438 miljoen (€ 365 miljoen).

De omzet over heel 2020 kwam uit op ruim $ 26 miljard, dat is 7% minder dan in 2019. Gecorrigeerd voor bijzondere lasten was het resultaat met $ 437 miljoen wel positief, maar altijd nog 63% minder dan in 2019. Dat maakt de fabrikant van onder meer trekkers en landbouwmachines van de merken Case en New Holland bekend op 3 februari. Het Amerikaans-Italiaanse concern had met name in de eerste helft van het jaar veel last van de coronapandemie.

Agrarische tak draait prima

De agrarische tak deed het relatief gezien het beste binnen het concern. De netto-omzet met trekkers een andere landbouwmachines was met ruim $ 10,9 miljard een fractie minder dan in 2019. In de constructietak daalde de omzet met ruim 20% naar $ 2,17 miljard. In de vrachtwagentak daalde de omzet met net geen 10% naar $ 9,42 miljard.

Groei in vierde kwartaal

Het vierde kwartaal stond in het teken van flinke groei ten opzichte van het voorgaande jaar en een duidelijke inhaalslag ten opzichte van de eerste helft van het jaar. Voor de agrarische markt in het vierde kwartaal noemt CNH een groei van 27% voor trekkers met minder dan 130 pk, voor zwaardere trekkers is dat 17%, de vraag naar combines nam 1% af. In Europa groeiden de markten voor trekkers met 7%, voor combines met 22%. In Zuid-Amerika was dat 29% voor trekkers en 22% voor combines.

Vooruitzicht positief

Voor 2021 gaat CNH uit van een omzetgroei van tussen 8 en 12%. Daarbij blijft het uitgaan van een impact van Covid-19. In de vooruitzichten voor het nieuwe jaar wordt uitgegaan van een progressieve verbetering van de economische condities, omdat markten zich aan zullen passen aan de nieuwe omstandigheden.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer