CNHI voert lijst met forse koersstijgingen aan

16-11-2020 | Laatste update op 08-02 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

In twee weken tijd zijn de beurskoersen van veel agri- en foodbedrijven fors gestegen.

De Food&Agribusiness-index steeg met 9,4%. Daarmee blijft de stijging iets achter bij de AEX-index, die steeg met 11,8%. De beurzen waren afgelopen weken in de ban van het positieve vaccinnieuws van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en andere ontwikkelingen rond de coronacrisis.

CNH Industrial

Aanvoerder van de koersstijgingen in agrifood was machinefabrikant CNH Industrial. Het positieve segment op de beurs werd versterkt voor publicatie van kwartaalresultaten op 5 november. Die werden positief ontvangen door beleggers. De koers steeg in twee weken met bijna 30% tot een waarde van $ 10,09. Het bedrijf maakte meer omzet, met name door meer omzet in de agrarische activiteiten. CNH Industrial is het moederbedrijf van onder andere Case en New Holland. Wel boekte het een fors verlies door een grote afboeking op de waarde van het belang in waterstoftruckbouwer Nikola Corporation. Dat heeft beleggers niet afgeschrikt.

OCI

Ook de aandelenwaarde van kunstmestproducent OCI steeg, ook door positieve kwartaalresultaten. De omzet steeg met 19% en ook de aangepaste ebtida (resultaat voor belastingen, rente en afschrijvingen) nam toe met 79%. Het bedrijf wist 30% meer volume te verkopen. Wel maakte het een verlies van $ 67 miljoen. De koers steeg met 26,7%. Opvallend is dat het bedrijf ook bekendmaakte te stoppen met producenten, verkopen of verhandelen van vast ammoniumnitraat vanwege de zorgen over explosieve karakter van de stof.

BRF

Ook de Braziliaanse slachterij BRF publiceerde kwartaalresultaten die bijdroegen aan een plus van 25% van de koers. De financiële prestaties waren beter dan financieel analisten vooraf voorspelden. De omzet groeide met 17,5% en de winst daalde met 51%. Die daling was echter minder fors dan analisten hadden verwacht.

De grootste daling van aandelenwaarde is voor Fonterra. Waar het zuivelbedrijf twee weken geleden nog een flinke stijging van 12,5% had, daalde de koers nu met 6,5%. Alleen de koersen van Fonterra en Groupe Bel daalden binnen de agrifoodbedrijven.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.