Doorgaan naar artikel

CO2-uitstoot van Nederlandse voedselbedrijven daalt

De emissie uitstoot van Nederlandse voedselbedrijven is in 2022 gedaald ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
De emissie uitstoot van Nederlandse voedselbedrijven is in 2022 gedaald ten opzichte van 2021. Foto: Canva premium

De emissie uitstoot van Nederlandse voedselbedrijven is in 2022 gedaald ten opzichte van 2021. Foto: Canva

De CO2-uitstoot van Nederlandse voedselbedrijven is in 2022 gedaald ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).

De Nederlandse voedselbedrijven als FrieslandCampina, PepsiCo en McCain Foods noteerden een afname van de CO2-emissie met 73.277 ton. Gemiddeld daalde de emissie van alle 21 voedingsbedrijven, waarvan de cijfers bekend zijn, met 2% in 2022. De meeste bedrijven zorgden ervoor dat de emissies van hun productielocaties werden verminderd. Van de bedrijven stootten zeven bedrijven meer uit dan in 2021.

Het voedingsbedrijf met de grootste uitstoot is ADM Europoort, waar sojabonen en raapzaad worden verwerkt. In 2022 reduceerde het bedrijf de uitstoot met 3% tot 149.755 ton.

FrieslandCampina: grootste daler en stijger

De grootste daling van CO2-uitstoot onder de voedingsbedrijven is bewerkstelligd door FrieslandCampina Leeuwarden met een reductie van 17%, volgens de cijfers. De daling kan te maken hebben met de stop van melkpoederproductie op deze locatie. Die is verplaatst naar de locatie in Lochem, waar de CO2-uitstoot met 6% is gestegen. Hoewel de reductie bij een van de locaties dus fors is verminderd, is dat bij een andere locatie een heel ander verhaal. In Borculo nam de uitstoot van 32.779 ton toe tot 41.856 ton (+27%). Als reactie hierop geeft de woordvoerder van RFC aan dat de productie is opgevoerd in 2022 en dat er minder gebruik is gemaakt van pyrolyse-olie , een biobrandstof op basis van afvalhout, wat een verminderde CO2-uitstoot heeft ten opzichte van aardgas. Dit heeft te maken met de hoge afvalhoutprijzen door de oorlog in Oekraïne. Alle andere locaties van FrieslandCampina (Bedum, Beilen, Veghel en Workum) reduceerden de uitstoot met tussen de 2 en 9%.

Bedrijven snijden in de uitstoot

Ook Cosun snijdt in de uitstoot in de suikerfabrieken in Dinteloord en Vierverlaten met respectievelijk 11% en 14%. Bij aardappelverwerkers Avebe daalde de CO2-uitstoot met 3% naar 191.500 ton CO2, bij Aviko in Steenderen bleef de uitstoot vrijwel stabiel op 61.500 ton. Ook fritesverwerker McCain Lewedorp stootte 6% minder CO2 uit.

ETS bedrijven

Volgens de organisatie ging de uitstoot van de 330 Nederlandse industrie- en energiebedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem (ETS) vallen met bijna 8% omlaag tot 68,5 miljoen ton. Bedrijven in die sectoren moeten certificaten kopen om CO2 te mogen uitstoten. Door daar een prijs aan te hangen, worden ze gedwongen werk te maken van minder uitstoot. De bedrijven die onder ETS vallen, zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale CO2-uitstoot in Nederland.

Lees ook: Toezichthouder AFM kritisch over carbon credits

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin