Coalitie Food2Food wil foodplastic recyclen

08-12-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Coalitie Food2Food 2.0 gaat met meer dan dertig ketenpartners zich inzetten voor circulair gebruik van plastic voedselverpakkingen.

Bedrijven die onderdeel zijn van de coalitie zijn onder andere FrieslandCampina, Jumbo en Unilever. De focust ligt op de industriële test van CurvCode, een innovatie voor het scheiden van plastic uit afvalstromen. Daarnaast worden ook de operationele en financiële effecten van de overschakeling naar een circulaire plasticketen onderzocht. De plastic voedselverpakkingen maken ongeveer 40% van het plasticvolume in Nederland uit en worden nagenoeg volledig geproduceerd uit fossiele grondstoffen zoals olie.

Food2Food

Plastic Pact NL heeft in 2019 de projectgroep Food2Food gevraagd onderzoek te doen naar welke technologieën geschikt zijn om plastics efficiënt te scheiden uit afvalstromen. Daaruit kwam naar voren dat CurvCode veel potentie heeft, een digitaal watermerk dat is ontwikkeld door FiliGrade in Eindhoven. In het testprogramma wordt gekeken of CurvCode ook ingezet kan worden.

CurvCode

Op dit moment is het niet mogelijk om al het eenmalig te gebruiken plastic te recyclen. Dat komt door wetgeving van de European Food Safety Authority (Efsa). Inzet van gerecycled plastic voor productie van plastic voedselverpakkingen vereist goedkeuring vanuit Efsa. Daarvoor moet gerecycled plastic voldoen aan kwaliteitsnormen.

Eisen Efsa

Hoogwaardige sortering is een belangrijke voorwaarde om te voldoen aan de eisen. Plastic dat in aanraking is gekomen met voedsel, mag niet zomaar gerecyled worden. De CurvCode is een markering op de verpakking waarin voedsel heeft gezeten. Hierdoor zijn de food en non-food verpakkingen makkelijk te recyclen. In de pilotfase lag de herkenningsfase op 90%.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur
Meer over


Beheer