Coalitie koopt tijd in spoeddebat

26-08 | |
CU-fractieleider Gert Jan Segers schudt CDA-minister Wopke Hoekstra de hand na afloop van het debat. Rechts premier Rutte. Foto: ANP
CU-fractieleider Gert Jan Segers schudt CDA-minister Wopke Hoekstra de hand na afloop van het debat. Rechts premier Rutte. Foto: ANP

Dinsdag debatteerde de Tweede Kamer de hele dag en betrok daar regelmatig het stikstofbeleid bij, maar eigenlijk ging het niet écht over stikstof.

Na zes weken zonder debatten moest de Tweede Kamer nu toch écht terug komen van reces, om het te hebben over het bommetje dat CDA-leider Wopke Hoekstra gooide onder het stikstofbeleid. Op initiatief van PVV-leider Geert Wilders kwamen 140 Kamerleden, premier Rutte en ministers Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Van Gennip van Sociale Zaken naar het Kamergebouw voor een spoeddebat.

Van der Wal afwezig

Afwezig was minister Van der Wal. Volgens haar ministerie was dat om de simpele reden dat de Kamer haar aanwezigheid niet had gevraagd. Caroline van der Plas van de BoerBurgerbeweging wilde dat wel, en de Kamervoorzitter zei ‘het signaal door te geven aan het kabinet’, maar daar werd blijkbaar geen gehoor aan gegeven. Dus mochten de minister van Buitenlandse Zaken en de premier de stikstofvragen beantwoorden.

Wie niet aan tafel zit, staat op het menu, maar minister Van der Wal werd dinsdag met verve verdedigd. Door Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Ze roemde Van der Wal om haar houding de afgelopen weken en vond dat Hoekstra als collega-minister haar juist zou moeten steunen, in plaats van in een interview in de krant het beleid bij te sturen zonder haar medeweten. Tegen Hoekstra zei Ouwehand: “Een vent gaat naast haar staan, zeker als je de partijleider wilt zijn van een partij die in hoge mate verantwoordelijk is voor deze puinhoop. Als je de partijleider wilt zijn, zit je in de Kamer. Als je dit niet kunt dragen in het kabinet, dan ga je eruit. Ik vind het echt een grof schandaal dat de leider van het CDA de minister voor Natuur en Stikstof zo’n enorme loer heeft gedraaid.”

Voorkomen kabinetscrisis

Behalve Ouwehand waren ook andere Kamerleden die het stikstofbeleid onderschreven dinsdag. D66 en VVD lieten weten dat ze het stikstofbeleid niet willen wijzigen, ChristenUnie hield zich wat meer op de vlakte, terwijl Heerma van het CDA de woorden van z’n partijleider herhaalde.

Ja, het debat ging veelvuldig over de stikstofdoelen en zelfs her en der over het nut en de noodzaak van de Kritische Depositiewaarde als maatstaf voor natuurherstel. Maar wat het debat ook duidelijk liet zien, is dat een kabinetscrisis voorkomen moest worden. De coalitie houdt de komende weken de gelederen gesloten, niet in woorden, wel in daden.

Coalitiediscipline is groot

CDA mag dan nu een eigen mening hebben over het handhaven van het jaartal 2030; totdat Johan Remkes zijn belevingen van afgelopen maand op papier heeft gezet, heeft dat geen échte gevolgen. De coalitiediscipline is groot, geen van de vier partijen waagde zich dinsdagavond aan het indienen van een motie. Ook bij de stemmingen hielden VVD, D66, CDA en CU de handen steevast naar beneden. Ook voor de motie van GroenLinks, PvdA, PvdD en Volt waarin de Kamer zich nogmaals achter doeljaar 2030 schaart. CU-leider Segers zei richting het eind van de avond: “Ik heb een aantal moties langs zien komen waar ik het inhoudelijk best mee eens ben. Maar daar kan ik nu niet voor zijn, zolang het proces nog gaande is.” Het debat van dinsdag was daarmee vooral om duidelijk te maken dat het kabinet en de coalitie nog even tijd willen kopen. ‘De weken van de waarheid komen eraan’, voorspelt Segers.

van Rooijen
Meer over


Beheer