Skip to content

Coalitie van 450 organisaties tegen Mercosur

Foto: Canva

Foto: Canva

Een groep van 450 organisaties uit zowel de EU als Zuid-Amerika heeft een gezamenlijk collectief opgezet om de handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur stop te zetten.

De organisaties roepen op een maandag gelanceerde website gezamenlijk politieke leiders op de overeenkomst tussen de EU en vier Zuid-Amerikaanse landen te beëindigen. “De overeenkomst tussen de EU en Mercosur maakt deel uit van een verouderd handelsmodel uit de 20e eeuw dat de planeet in de steek heeft gelaten: het dient de belangen van het bedrijfsleven ten koste van de planetaire grenzen en het dierenwelzijn, en stimuleert onhoudbare sociale ongelijkheden”, aldus de organisaties in een statement. “De doelstellingen en kernelementen van deze overeenkomst zijn lijnrecht in strijd met klimaatactie, voedselsoevereiniteit en het handhaven van mensenrechten en dierenwelzijn.”

Organisaties bekendgemaakt

Nederlandse organisaties die zich hebben aangesloten bij de coalitie zijn onder andere het Platform Aarde Boer Consument, de Handel Anders! coalitie en de TTIP, CETA en landbouw-coalitie. Het is volgens coördinator van de TTIP, CETA en landbouw-coalitie Guus Geurts voor het eerst dat openbaar is welke organisaties niet achter de Mercosur-deal staan. De samenwerking tussen Europese en Zuid-Amerikaanse organisaties die tegen de deal zijn, is er volgens Geurts al langer, maar wordt nu openbaar gemaakt op de nieuwe website.

In 2019 kwamen de EU en Mercosur (handelsblok Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) tot een handelsakkoord. De lidstaten moeten het akkoord nog goedkeuren. In Nederland heeft de Tweede Kamer vorig jaar laten weten tegen de Mercosur-deal te zijn. Het kabinet heeft nog geen positie ingenomen omtrent het voorgenomen akkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin