Coca-Cola investeert in upcycling CO2 tot suiker

08-02 | |
Coca-Cola upcycling
Foto: Canva

De innovatie- en investeringstak van Coca Cola Europacific, CCEP Ventures (CEPPV), investeert in onderzoek naar CO2-afvang. Het wil hiermee producten maken, zoals suiker of verpakkingsmateriaal. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Twente en de Spaanse Universiteit Rovira i Virgili.

De methode van de 2 universiteiten werkt door CO2 af te vangen op plekken waar de uitstoot plaatsvindt tijdens het productieproces of uit de atmosfeer. Volgens kan de CO2 gebruikt worden om andere producten te maken, zoals brandstof, ingrediënten en verpakkingen. Ook koolzuur voor de frisdranken behoort tot de mogelijke toepassingen.

Coca-Cola investeert in innovatie voor verpakkingen

Dit is de tweede investering van de investeringstak in Nederland. In 2020 ging CCEPV een samenwerking aan met CuRe Technology. Dit jonge bedrijf onderzoekt de mogelijkheden om moeilijk te recyclen plastic een langere levensloop te geven. Coca-Cola wil deze technologie inzetten om polymeer af te breken (depolymerisatie) en daarmee hun PET-flessen circulair te maken.

Nieuwe reactor voor afvang CO2

Het onderzoek van de Universiteit Twente richt zich op het ontwikkelen van een nieuwe reactor voor het afvangen van CO2uit de buitenlucht. De financiering van CEPPV ligt in de investeringslijn van het bedrijf. Ze hebben de ambitie om in 2040 net 0 te zijn. De investeerder ging eerder al een samenwerking aan met de Peidong Yang Research Group van de Universiteit van Californië die een methode ontwikkelt om CO2 om te zetten in suiker.

Niet het eerste onderzoek

Dit is niet het eerste onderzoek naar de toepassing van CO2voor onder andere voedingsmiddelen. Wageningen Universiteit & Research onderzoekt de mogelijkheden om bacteriën in te zetten om CO2 om te zetten tot suiker. Andere onderzoekers leggen zich toe op andere toepassingen die CO2 biedt, bijvoorbeeld Chinees onderzoek naar upcycling naar aminozuren.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer