Coca-Cola maakt plantaardige flessen

25-10 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Coca-Cola maakt flessen van plantaardige materialen die op commerciële schaal ingezet kunnen worden.

Voor het maken van de nieuwe flessen worden twee nieuwe technologieën gebruikt. De eerste is een plantaardig materiaal met de naam paraxyleen (bPX) dat wordt gemaakt met suiker uit mais. Dit wordt omgezet in tereftaalzuur (bPTA). De tweede is het de omzetting van gebruikte biomassa naar plantaardig mono-ethyleenglycol (bMEG). Dit werd vroeger geproduceerd door suikerriet of mais om te zetten in bio-ethanol. De suikerbronnen kunnen nu rechtstreeks MEG produceren, waardoor het verwerkingsproces versimpeld kan worden. De dop en het etiket zijn overigens niet plantaardig.

Testen van papieren flessen

In 2015 toonde Coca-Cola zijn eerste versie van een bio-based fles, PlantBottle. Ook hier werd paraxyleen gebruikt als alternatief voor PET. Toch was deze fles niet grootschalig te gebruiken, omdat het materiaal in een laboratorium werd geproduceerd en maar voor 30% van de fles gebruikt kon worden. Eerder dit jaar testte het bedrijf ook met papieren flessen.

In 2030 wil Coca-Cola dat al zijn verpakkingen worden gerecycled en dat 50% van alle flessen gemaakt wordt van gerecyled materiaal. Vorige maand kondigde Coca-Cola Nederland aan dat het geen nieuw plastic meer gebruikt voor zijn flessen.

Hilhorst
Alieke Hilhorst RedacteurBeheer