Coceral verlaagt EU-graanopbrengst; minder mais

19-09 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De oogstprognose voor Europa is naar beneden bijgesteld door de Europese organisatie voor de graanhandel Coceral. De Europese graanoogstprognose is in het september-rapport ten opzichte van de mei-prognose voor seizoen 2022-’23 verlaagd met ruim 21 miljoen ton naar 264,6 miljoen ton (EU-27).

Vergeleken met het voorgaande seizoen is ruim 23 miljoen ton minder graan geoogst. De daling zit voornamelijk in een behoorlijk lagere maisopbrengst. Voor dit seizoen is die op bijna 52 miljoen ton gezet, waar in seizoen 2021-’22 ruim 70 miljoen ton mais werd geoogst. Frankrijk, Spanje, Roemenië en Hongarije oogsten fors minder dan het voorgaande seizoen. Een gedeelte van de lagere opbrengst is te verklaren, omdat dit seizoen 17.600 hectare minder mais is ingezaaid. Maar de mais heeft flink geleden onder het warme en droge weer van de afgelopen maanden in Europa, want in de mei-prognose werd nog uitgegaan dat 66 miljoen ton mais zou worden geoogst.

Productie zachte tarwe

Ook de productie van zachte tarwe valt in de EU-27 landen lager uit. In de voorgaande mei-prognose werd de productie van zachte tarwe op 127,4 miljoen ton geschat. Deze is in de september-publicatie op 125,6 miljoen ton gezet.

Voor gerst blijft de balans redelijk gelijk met een productie van bijna 52 miljoen ton in 2022. De zomergerstoogst valt bijna 2 miljoen ton hoger uit dan vorig seizoen met 23,7 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer