College Brabant biedt boeren wellicht meer ruimte

13 december 2019: boeren protesteren bij het provinciehuis van Noord-Brabant tegen het stikstofbeleid van de provincie. - Foto: ANP
13 december 2019: boeren protesteren bij het provinciehuis van Noord-Brabant tegen het stikstofbeleid van de provincie. - Foto: ANP

Het CDA in Noord-Brabant gaat samenwerken met Forum voor Democratie (FvD) in het provinciaal bestuur. Een meerderheid van 56% van de ledenraadpleging vindt het onder ‘stevige randvoorwaarden’ acceptabel deel te nemen aan een coalitie waarin ook FvD zitting heeft. Daarmee is de kans groot dat het ‘strenge’ Brabantse landbouwbeleid wat zou kunnen worden opgerekt.

De CDA-fractie in de Provinciale Staten maakte donderdagochtend 30 april bekend een advies van het provinciaal partijbestuur over te nemen. Daarmee staat niets meer een coalitie tussen CDA, VVD, FvD en Lokaal Brabant in de weg.

Het CDA stapte in december 2019 uit de coalitie met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks juist vanwege de behandeling van boeren in Brabant. Er ontstond onenigheid over het stikstofbeleid. Dat was te streng in de ogen van het CDA. Toen een CDA-motie werd weggestemd om de deadline waarin boeren milieuvriendelijke stallen gerealiseerd moesten hebben, flexibel te laten, was de maat vol en trok het CDA zich terug uit het college, dat vervolgens als minderheidscollege doorging.

‘Stevige randvoorwaarden’ aan samenwerking met FvD

Wel stelt de CDA-fractie dus, naar eigen zeggen, ‘stevige randvoorwaarden’ aan de samenwerking. “De randvoorwaarden zijn helder en we zijn ons bewust van de zorgen die er leven bij een deel van onze achterban”, aldus fractievoorzitter Ankie de Hoon. “Daar gaan we zorgvuldig mee om. Zo zullen we de afgesproken principes van samenwerking nauwgezet bewaken. Ik ben ervan overtuigd dat er een sterk coalitieakkoord ligt en we twee heel goede kandidaat-gedeputeerden hebben klaarstaan.”

De randvoorwaarden gaan over ‘de inhoud van het coalitieakkoord, een dialoog met de CDA-leden over het akkoord en de afgesproken principes van samenwerking, en de keuze voor kandidaat-gedeputeerden’.

De ledenraadpleging was niet onomstreden. Prominente Brabantse CDA-leden vroegen het landelijk bestuur kortgeleden in een open brief in te grijpen. Zij stoorden zich vooral aan de formulering van de vragen bij de ledenraadpleging, die zij ‘sterk sturend’ noemden. Het landelijk bestuur wees de bezwaren van de hand.

Baudet opgetogen

FVD-voorman Thierry Baudet reageert opgetogen op Twitter over het besluit van het CDA in Brabant. “Constructief samenwerken. Verbinden. We gaan er alles aan doen om een betrouwbare, gedegen en serieuze partner te zijn die keihard werkt voor de belangen van alle Brabanders!”

Lees verder onder de tweet

De opgetogenheid van Baudet is opmerkelijk, nadat hij vorige week bij GeenStijl meldde dat in zijn ogen politieke partijen als VVD en CDA slecht zijn voor Nederland. Baudet: “VVD en CDA zijn er als onderdeel van de ‘cultuurmarxistische linkse mainstream’ op uit om Nederland te vernietigen.”

Brabantse voorman FvD gematigder dan Baudet

Overigens lijkt Eric de Bie, voorman van de Brabantse afdeling van FvD, uit een ander hand als Baudet gesneden. Hij is tot nu toe niet op controversiële uitspraken te betrappen en is daarmee salonfähiger dan Baudet. De Bie heeft de uitspraken van Baudet bij GeenStijl genegeerd. Die opstelling van De Bie is niet helemaal nieuw. Regelmatig laat hij weten dat wat hem betreft er een verschil is tussen wat Baudet roept en wat FvD in Brabant wil.

Wat de gevolgen voor het landbouwbeleid zullen zijn, is nog onduidelijk. Echter, dat het CDA toetreedt tot het Brabantse college zal in landbouwkringen als positief worden uitgelegd. Zeker nu er ook een partij deelneemt waarvan de landelijke leider regelmatig laat weten dat Nederland geen stikstofprobleem heeft.

Beukema
Eric Beukema RedacteurBeheer