Colruyt verlengt samenwerking voor Belgische gember

17-10 | |
Supermarkt Colruyt verlengt het proefproject voor lokaal geteelde gember. Foto: Dieter Vanfraechem
Supermarkt Colruyt verlengt het proefproject voor lokaal geteelde gember. Foto: Dieter Vanfraechem

Het proefproject voor lokale gember- en kurkumateelt wordt verlengd door Belgische supermarkt Colruyt Group, REO Veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt.

De lokaal geteelde specerijen liggen in de schappen van Colruyt supers Cru en OKay. Vorig jaar is de eerste gember verkocht door de Colruyt Group. Nu kondigen zij aan dat het project verlengt en uitgebreid wordt. Dit jaar verwacht teler Bart Pynnebrouck een oogst van 4.000 kilo Belgische gember. Een kwart hiervan wordt gebruik voor nieuwe producten: verse gembershots, gembersiroop en gepekelde gember. Naast de gember wordt nu ook kurkuma geteeld.

Transport verminderen

Gember en kurkuma worden voornamelijk geïmporteerd uit China, Peru en Brazilië. Door de teelt in België te organiseren, bespaart dat CO2 door het transport te verminderen, stellen de betrokkenen. De gewassen worden in serres geteeld en het energieverbruik en verwarmingskosten worden ‘zo laag mogelijk’ gehouden. Lid van het innovatieteam food bij Colruyt Group, Ward Steenackers zegt: “Samen met REO Veiling bekijken we hoe we de teelt van Belgische gember kunnen uitbreiden en hoe we meer telers enthousiast krijgen.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer