Doorgaan naar artikel

Colruyt wil landbouwgrond opkopen voor eigen producten

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Belgische supermarktketen Colruyt Group wil landbouwgronden kopen en deze actief gaan beheren.

De producten die erop geteeld worden, moeten zoveel als mogelijk in de winkels van Colruyt terechtkomen. Dat meldt de Vlaamse nieuwssite Vilt.be. Op de landbouwgronden die Colruyt al in bezit heeft, wil het bedrijf meer invloed. Het had tot nog toe geen invloed op wat er op die gronden geteeld wordt, en waar de producten terechtkwamen. Naast de eigen gronden wil Colruyt Group ook actiever worden op de grondmarkt.

Landbouwvennootschap Agripartners

“Meer en meer landbouwgrond krijgt in de feiten een andere bestemming. Door zelf landbouwgrond te gaan kopen, zorgen we ervoor dat die gevrijwaard blijft voor landbouw”, legt de algemeen directeur Colruyt Group Fine Food, Stefan Goethaert uit aan Vilt. Om die landbouwgrond te gaan exploiteren, heeft Colruyt Group de landbouwvennootschap Agripartners in het leven geroepen.

Samenwerken met lokale boeren

Colruyt gaat voor het bewerken van de gronden samenwerkingen aan met lokale boeren die er producten willen telen voor in de Colruyt-winkels. In eerste instantie mikt de supermarktgroep vooral op gangbare akkerbouwgewassen zoals aardappelen en wortelen.

De Vlaamse boerenorganisaties Boerenbond en ABS reageerden niet positief op de plannen van Colruyt. De organisaties vrezen dat boeren in een dergelijk samenwerkingsmodel hun vrijheid uit handen geven en dat de onevenwichtige verdeling in de keten nog groter zal worden.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin