Commerzbank: agrarische grondstoffen duurder

27-02-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Duitse zakenbank Commerzbank verwacht dat agrarische grondstoffen in de tweede helft van 2020 duurder worden. Ondanks dat de prijzen momenteel worden gedrukt door de verspreiding van het coronavirus.

Commerzbank voorziet prijsstijgingen bij tarwe, mais en sojabonen, meldt de agrarische nieuwssite Agrimoney.

Marktanalist Michaela Helbing-Kuhl ziet twee bewegingen op de agrarische markten, zegt ze tegen Agrimoney. “Het coronavirus drukt de marktstemming. Terwijl het handelsconflict tussen de VS en China schijnbaar is opgelost, maar dat heeft slechts in beperkte mate de markten hersteld.”

Gemiddelde tarwenotering

De bank verwacht dat de gemiddelde tarwenotering op de termijnmarkt in Chicago van oktober tot en met december 2020 zal uitkomen rond de $ 5,70 per bushel (€ 209 per ton). Het termijncontract dat in december 2020 afloopt, noteert nu rond de $ 5,52 (€ 203 per ton) in Chicago. Voor de termijnmarkt in Parijs gaat Commerzbank uit van een gemiddelde prijs van € 200 per ton in het vierde kwartaal van dit jaar. Het decembercontract noteert in Parijs nu rond de € 185.

Tarweproductie wereldwijd

De marktanalisten van Commerzbank verwachten dat Rusland veel tarwe gaat oogsten, tenminste als de winter zo zacht blijft als nu. Maar daar staat tegenover dat de vooruitzichten voor de tarweproductie in de VS en de EU op dit moment minder rooskleurig zijn. Door de vele regen is minder wintertarwe gezaaid.

Ook bij mais verwacht de Commerzbank een hogere prijs in het vierde kwartaal ($ 4 per bushel: € 144 per ton) dan nu voor het decembercontract wordt betaald ($ 3,82 per bushel: € 138 per ton). Analisten verwachten een grote maisoogst dit jaar in de VS. Maar volgens Helbing-Kuhl neemt de vraag vanuit China naar Amerikaanse mais toe. “Dat ondersteunt de Amerikaanse maisprijs. Dat geldt ook voor de prijs voor sojabonen.”

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer