Doorgaan naar artikel

Commissies stemmen in met Boer-tot-Bord-strategie

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Europarlementariërs in de commissies voor landbouw en milieu hebben vrijdag op grote lijnen ingestemd met de Boer-tot-Bord-strategie die de Europese Commissie voor ogen heeft.

Een grote meerderheid (94 stemmen voor, 20 tegen, 10 onthielden zich van stemming) stemde voor een rapport over de strategie. Hierin geven ze aan de doelstellingen en ambities uit de Boer-tot-Bord-strategie te verwelkomen. De Europarlementariërs benadrukken dat de strategie essentieel is om het voedselsysteem ‘binnen de grenzen van de planeet’ te brengen, maar wijzen ook op het belang van een passende en gebalanceerde aanpak. Ze zien de strategie als belangrijke stap voor een eerlijk, diervriendelijk, gezond, meer regionaal en weerbaar voedselsysteem.

‘Gebruik middelen halveren’

De Europarlementariërs zijn onder meer positief over de reductiedoelstellingen voor gebruik van bestrijdingsmiddelen. De Europese Commissie wil dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen met 50% is gehalveerd in 2030. Het Parlement denkt dat deze doelstellingen goed te behalen zijn, mits er veiligere, effectievere en efficiëntere alternatieven beschikbaar zijn. Ze vragen om bindende doelstellingen.

Zeer riskant, zo reageert Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP). Hij benadrukt dat geen seizoen hetzelfde is. De partij vreest dat de verplichte vermindering het gevaar vergroot op misoogsten en voedseltekort.

Areaal biologische landbouw

De parlementariërs uit de twee commissies zijn tevens enthousiast over het voorstel van de Europese Commissie om het biologisch areaal in de EU te vergroten, maar gaan niet in op het specifieke percentage van 25% van het Europees areaal, zoals de Commissie dit voor ogen heeft. Ze benadrukken dat groei van de sector gepaard moet gaan met groeiende vraag vanuit de markt.

Boerenorganisatie Copa-Cogeca ziet best een aantal interessante punten in het voorstel van de landbouw- en milieucommissies, maar zegt ook dat een aantal punten ‘over de lijn gaan’ en een gevaar zijn de voedselzekerheid, de toekomst van de landbouw en het landelijk gebied. De organisatie is aan het lobbyen om de ergste punten uit het dikke rapport alsnog teruggedraaid te krijgen bij de stemming in het Europees Parlement, zo laten ze weten.

Na de landbouw- en milieucommissies zal naar verwachting later dit najaar het volledig Europees Parlement stemmen over de strategie. Daarna zijn de lidstaten aan zet.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin