Compensatie energiekosten is lastige puzzel

05-10 | |
Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

Het bedrijfsleven loopt de deur plat bij minister Sigrid Kaag van Financiën.

Door de hoge energiekosten knelt het in de portemonnee. De koepelorganisaties luiden de noodklok. Bedrijven staan soms op de rand van omvallen, waarschuwen zij. De overheid moet snel met geld over de brug komen.

Niet alleen energie, ook glas en blik zijn tot 35% duurder

De bakkers roeren zich al langer. Sommigen sloten hun deuren al. Hun brancheorganisatie NBOV bepleit een lager tarief. De staat moet de energiebedrijven maar compenseren. Ook de conservenindustrie, vertegenwoordigd door Vigef, wil een prijsplafond. Niet alleen energie, ook glas en blik zijn tot 35% duurder. Groenteverwerker HAK kondigt al aan in januari zes weken dicht te gaan. De koel- en vrieshuizen klagen op hun beurt steen en been over hun energierekening.

Maatregelen kosten tientallen miljarden

En daarmee voegt de voedingssector zich in het rijtje burgers, bedrijfstakken, instellingen en organisaties die bij Kaag aankloppen. Het kabinet trekt extra geld, bovenop het prijsplafond dat met Prinsjesdag werd toegezegd, uit voor de huishoudens. Voor het bedrijfsleven is dit allemaal wat lastiger. Er komt een regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor energie-intensieve mkb-bedrijven, zoals bakkers. Voor grotere ondernemingen is de vraag wie steun moet krijgen, en tot welk bedrag. De maatregelen kosten tientallen miljarden. De vraag is legitiem of compensatie voor álle sectoren moet gelden, of in dezelfde mate. Waar zijn de winsten van enkele bedrijfstakken uit de coronatijd gebleven? Het is een lastige puzzel. Ook wil Brussel meekijken of de compensatieregelingen passen binnen de Europese staatssteunregels.

Wat er ook uitkomt, de energiemarkt vergt slachtoffers. Niet alles kan. Dat is een pijnlijke realiteit.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/marktBeheer