Doorgaan naar artikel

Concentratie in de pluimveesector

Geüpdatet op:
Bedrijven
Commentaar
Verwerking van vleeskuikens in een pluimveeslachterij. Er spelen veel fusies en overnames in de wereld van pluimveeslachterijen. - Foto: Koos Groenewold

Verwerking van vleeskuikens in een pluimveeslachterij. Er spelen veel fusies en overnames in de wereld van pluimveeslachterijen. - Foto: Koos Groenewold

Pluimveeslachterijen zijn aan het samenklonteren. Er is, zoals dat heet, een consolidatieslag bezig.

Deze fusies en overnames zijn deels ingegeven door een slechte markt. Vooral kleine bedrijven houden het hoofd niet boven water. Voor een ander deel is het ‘gewoon’ schaalvergroting. Die gaat trouwens tot ver over de grens. De drie grote kippenslachterijen die Nederland telt – naast een handvol kleinere – opereren allen multinationaal.

Minder keuze uit slachterijen

Voor de pluimveehouders in Nederland heeft deze ontwikkeling ingrijpende gevolgen en ze leidt ook tot zorgen, die deels begrijpelijk zijn. Allereerst wordt de keuze krapper. Hoe minder partijen, hoe minder uitwijkmogelijkheden, mocht je het niet eens worden over leveringsvoorwaarden. Die keuze – vanuit het oogpunt van de pluimveehouder – wordt nog extra beperkt door de opmars van ketens. Vaste afspraken, niet alleen met voerleverancier of slachterij, maar in toenemende mate met allebei tegelijk. Bij marktconcepten speelt dat nog het sterkst. Op dat moment zit je vast en ondernemers houden daar niet van. Er zijn zelfs contracten waarin de prijs puur door de andere partij wordt bepaald, afhankelijk van de markt op dat moment. Dat is een ongelijkwaardige situatie.

Ketenvorming

Er zit ook een positieve kant aan deze ontwikkeling. Ketenvorming wordt vaak gezien als het beste recept om in te kunnen spelen op veranderende wensen van consument en overheid.

Daarbij is het aantal spelers nog steeds niet zo klein dat de sector te veel zou leunen op één partij. Dat die partijen internationaal actief zijn, duidt er ook op dat het relatieve belang van de Nederlandse pluimveehouderij afneemt. Dat is een gegeven waaraan weinig is te doen.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin