Doorgaan naar artikel

Concurrent klaagt Beyond Meat aan voor misleidende informatie

Amerikaans producent van vleesvervangers Don Lee Farms klaagt concurrent Beyond Meat aan omdat de samenstelling van producten niet zou kloppen.

Nieuws
Food
Stand van Beyond Meat op een Chinese beurs. Don Lee Farms, concurrent van Beyond Meat, klaagt de onderneming aan vanwege 'valse beweringen' over de samenstelling van de producten. - Foto: Reuters premium

Stand van Beyond Meat op een Chinese beurs. Don Lee Farms, concurrent van Beyond Meat, klaagt de onderneming aan vanwege 'valse beweringen' over de samenstelling van de producten. - Foto: Reuters

De Amerikaanse producent van vleesvervangers Don Lee Farms klaagt concurrent Beyond Meat aan voor het doen van ‘misleidende beweringen’ over ingrediënten en de voedingswaarde.

Volgens Don Lee Farms overdrijft Beyond Meat de hoeveelheid eiwit die in zijn producten zit tot 30%. De aanklager heeft daarvoor analyses laten uitvoeren door een laboratorium.

De concurrent is niet de enige die een rechtszaak aanspant tegen Beyond Meat. Ook een consumentenorganisatie heeft het bedrijf aangeklaagd vanwege verkeerde informatie over het eiwitgehalte in de vleesvervangers.

Synthetisch ingrediënt vleesvervangers

Daarnaast stelt Don Lee Farms dat Beyond Meat zegt zijn producten te maken ‘zonder synthetisch geproduceerde ingrediënten’ en ‘van planten’, terwijl het bedrijf het synthetische ingrediënt methylcellulose gebruikt. Dit ingrediënt wordt veel gebruikt in vleesvervangers als emulgator en structuurverbeteraar.

Ondanks dat dit ingrediënt wel zijn oorsprong heeft in een natuurlijke plantaardige stof (cellulose), die vervolgens chemisch bewerkt wordt tot methylcellulose, stelt Don Lee Farms dat dit ingrediënt ‘niet van nature voorkomt’.

Al met al vindt de producent van vleesvervangers dat zijn concurrent valse informatie geeft aan consumenten, retailers, zakenpartners en investeerders. Dat zorgt voor valse reclame en oneerlijke concurrentie, zegt de fabrikant.

Voorheen leverancier van Beyond Meat

Het is niet de eerste keer dat Don Lee Farms zijn concurrent Beyond Meat aanklaagt. Don Lee Farms was voorheen de exclusieve leverancier van Beyond Meat-producten. Toen in 2017 Beyond Meat het contract beëindigde, beschuldigde Don Lee Farms Beyond Meat van contractbreuk, fraude en misbruik.

Die zaak dient in september. Het is niet ondenkbaar dat voorafgaand aan deze zaak, de meest recente aanklacht ter beïnvloeding van die zaak naar buiten is gebracht en dat ook de consumentenaanklacht niet geheel toevallig op hetzelfde moment kwam.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin