Conflicten bij EU-export frites

De export voorgebakken frites levert steeds meer problemen op. Brazilië begon met beschuldigingen van dumping door onder meer Nederland. Andere landen volgen.

De export van voorgebakken frites vanuit de Europese Unie naar Brazilië bedroeg volgens cijfers van het ministerie van buitenlandse handel (Comex) in de eerste vier maanden van dit jaar ruim 69.000 ton. De waarde (FOB) bedroeg € 44,3 miljoen. In dezelfde periode vorig jaar was dat bijna 48.000 ton met een waarde van € 36 miljoen. Een forse stijging in zowel volume (30%) als waarde (19%).

De belangrijkste exporteurs uit de EU zijn België, Nederland en Duitsland. België is met bijna 50.000 ton de grootste exporteur. Het Nederlandse aandeel bedroeg bijna 15.000 ton met een waarde van € 10 miljoen.

Argentinië, met als voornaamste producenten het Canadese McCain en het Nederlandse Farm Frites, exporteerde in de genoemde periode 48.000 ton voor meer dan € 40 miljoen.

Dumping van bevroren voorgebakken frites

In 2017 stelde het Braziliaanse ministerie voor industrie en buitenlandse handel (Mdic) dat er sprake zou zijn van dumping van bevroren voorgebakken frites uit Duitsland, België en Nederland. Mdic kwam tot die conclusie op basis van door het Braziliaanse bedrijf van voorgebakken frites Bem Brasil Alimentos Ltda. aangeleverde gegevens. Daarbij heeft Bem Brasil zich gebaseerd op de prijs van de export naar Het Verenigd Koninkrijk (VK).

In de periode juli 2014 tot juni 2015 zou Nederland frites hebben geëxporteerd naar het VK voor US$ 936,56 per ton. In dezelfde periode werd frites naar Brazilië geëxporteerd voor US$ 662,50 per ton, een verschil van US$ 274,05 per ton. Volgens Bem Brasil ging het om een volstrekt vergelijkbaar product wat lokaal niet voor die prijs geproduceerd kan worden. Mdic besloot in 2017 om voor een periode van vijf jaar per producent verschillende importheffingen vast te stellen.

Importheffingen door Colombia

Sinds november 2018 heeft ook Colombia importheffingen ingevoerd op voorgebakken frites uit België, Nederland en Duitsland. Dat deed het land, omdat de Europese voorgebakken frites onder de marktprijs verkocht zouden worden.

Op verzoek van Nederland en België heeft de Eurocommissaris voor buitenlandse handel, Cecilia Malmström, overleg gehad met alle betrokkenen, maar dat heeft niets opgeleverd. Volgens haar zijn de door Colombia opgelegde heffingen ongegrond en schadelijk voor bedrijven in Nederland, België en Duitsland. Daarom heeft Malmström de kwestie nu officieel aangekaart bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Inmiddels hebben de brancheorganisaties Potatoes NZ in Nieuw-Zeeland en Ausveg in Australië ook hun regeringen gevraagd de import van voorgebakken frites uit Europa te beperken.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.