Cono wil klimaatpositieve kaasketen in 2030

29-04 | |
Kaas op de rijpingszolder bij Cono Kaasmakers. - Foto: ANP
Kaas op de rijpingszolder bij Cono Kaasmakers. - Foto: ANP

Cono wil verder gaan dan klimaatneutraal door bijvoorbeeld CO2 vast te leggen in de bodem.

Cono Kaasmakers wil in 2030 met haar kaasketen klimaatpositief worden. De producent van onder meer Beemsterkaas wil daarmee een stap verder gaan dan klimaatneutraal. De kaasmakerij van Cono is in 2020 klimaatneutraal gecertificeerd.

Het doel van Cono gaat een duidelijke stap verder dan de internationale afspraken. Europese richtlijnen gaan nu nog uit van doelstellingen die voorzien in een duidelijk reductie van CO2 in 2030 en klimaatneutraal in 2050. Klimaatpositief gaat volgens Cono een stap verder. In de aankondiging noemt Cono als voorbeelden CO2 uit de lucht halen door bomen te laten planten of CO2 in de bodem vast te leggen.

Duurzaamheidsprogramma Caring Dairy

Volgens Evert Kremer, voorzitter van de raad van bestuur, wordt de ambitie concreet gemaakt samen met de leden. Invoering gebeurt in stappen via het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy dat zich richt op verduurzaming van de boerderijen van de leden en via de verdere verduurzaming van transport, kaasmakerij en verpakkingen.
Cono Kaasmakers is een kleine coöperatie van melkveehouders in de Beemster, Noord-Holland. Het produceert kaas onder merken als Beemster kaas, Beemster van ’t mes, Stompetoren en Smaaq.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.