Doorgaan naar artikel

Consolidatie agrarisch transport zet door

Geüpdatet op:
Bedrijven
Achtergrond
Foto: Koos Groenewold -

Foto: Koos Groenewold

Vorige week werd bekend dat Nijhof-Wassink Ecotrans overneemt. De consolidatie in de agrarische transportsector zet hiermee verder door.

Nijhof-Wassink is actief in het transport van onder andere veevoer, vloeibare bulk en brandstoffen. Met de overname van Ecotrans wordt het wagenpark aangevuld met 110 vrachtwagencombinaties. Dat brengt het aantal vrachtwagencombinaties van geheel Nijhof-Wassink op meer dan 500. Met de overname van Ecotrans, een bedrijf dat zich bezighoudt met transport van bulk- en stukgoedtransport van veevoeders, kunstmest en andere agrarische producten, gaat de consolidatie in de transportsector voor agrarische goederen door.

Al een aantal jaren vindt de ene na de andere overname plaats in deze sector. Ecotrans nam zelf begin dit jaar nog de veevoertransportactiviteiten van Van Dijk over en in 2015 werden nog de zakgoed- en transportactiviteiten voor de voerindustrie van JCL Logistics overgenomen. In 2017 stootte Ecotrans haar foodactiviteiten af naar AB Texel. Dat was niet de enige overname die AB Texel de afgelopen jaren deed.

AB Texel Group

In 2015 vond een fusie plaats tussen AB Texel, Butter Group en A-Ware Logistics. De huidige naam van dit bedrijf, dat in eigendom is van A-Ware, is AB Texel Group nadat het eerst AB Transport Group werd genoemd na de fusie. Na de fusie stond het bedrijf niet stil. In 2016 werden de transport- en op- en overslagactiviteiten van DML uit Wehe den Hoorn overgenomen. Met deze overname verstevigde AB Texel het netwerk in het pootgoedtransport. Hierna volgde in 2017 de overname van Landjuweel uit Uithuizermeeden, waardoor AB Texel de positie in aardappeltransport versterkte met veertien trucks en trailers. In hetzelfde jaar werden ook de drie Zeeuwse transportbedrijven G. Bosman Transport (65 trucks en trailers), Minnaard Transport (45 trucks en trailers) en Transportbedrijf Van de Swaluw (25 trucks en 35 trailers) overgenomen. In 2019 werd het Belgische Transportbedrijf Impens, gespecialiseerd in zowel agrarische als industriële losgestorte producten, aan het bedrijf toegevoegd. Daarmee breidt AB Texel de activiteiten in België en Frankrijk uit. Inmiddels bestaat AB Texel uit een bedrijf met meer dan 1.200 trucks en 2.000 trailers.

Farm Trans

Ook het Brabantse Farm Trans, dat met 230 trucks bulk en geconditioneerd agrarische producten transporteert, deed in 2019 een overname. Het wegtransport van het Belgische Bart’s Potato Company werd aan het bedrijf toegevoegd. Daarmee vergrootte Farm Trans het vervoerd volume met ruim 300.000 ton op jaarbasis. Farm Trans heeft, zoals het bedrijf het zelf noemt ‘230 trekkende eenheden en 350 getrokken eenheden’.

Het zijn niet alleen overnames die plaatsvinden. Bald Logistics is een nieuwe speler in de agrarische transportmarkt. Dit bedrijf werd opgericht door onder andere Cees Butter, de voormalig eigenaar van transportonderneming Butter Group, dat opging in AB Texel.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin