Doorgaan naar artikel

Consortium onderzoekt reststromen insectenkweek

Een consortium gaat op zoek naar een manier om zijstromen van de voedingsindustrie te verwerken tot voedingsbodem voor insectenkweek.

Nieuws
Food
Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

Een consortium van insectenkwekers, adviesbureaus en diervoederfabrikant Nijsen gaat op zoek naar een manier om zijstromen van de voedingsindustrie te verwerken tot voedingsbodem voor insectenkweek.

Voor dit project krijgen zij een subsidie van € 120.000 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het consortium gaat kijken naar de mogelijkheden om restproducten van keukens en cateringbedrijven in te zetten als kweekbodem. Het is op dit moment nog wettelijk verboden om restproducten uit de deze bedrijven te gebruiken De groep gaat op zoek naar geschikte GFT-zijstromen en deze classificeren. Uiteindelijk is het doel om voedselverspilling te verminderen en duurzamere eiwitbronnen te produceren. Larven van de zwarte soldatenvlieg moeten de nutriënten uit de voedingsbodem opnemen, zodat deze niet verloren gaan.

Vergisten of verbranden

In Nederland wordt ongeveer 2 miljard kilo voedsel verspild. Een gedeelte van de overgebleven groente en fruit belandt uiteindelijk in een biogasinstallatie. In 2021 is 1,7 miljoen ton GFT-afval verwerkt, waarvan 700.000 ton is verwerkt tot compost, 500.000 ton is vergist of tot biogas verwerkt en 500.000 ton is verbrand.

Het consortium bestaat uit Paula Rijkens-Hehewerth, Syklus (producent van ingrediënten op basis van insecten), Ravenfeed (insectenkweker), De Jong (verwerker van reststromen), New Generation Nutrition (diervoeder producent), Milgro (databedrijf dat inzicht geeft in reststromen) en Nijsen Company (diervoerder- en voedingsproducent).

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin