Doorgaan naar artikel

Consument gaf in november minder uit aan voedsel

Consumenten hebben in november 2,7% meer besteed dan een jaar eerder. Huishoudens besteedden wel minder aan voedsel.

Nieuws
Food
Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Consumenten hebben in november 2,7% meer besteed dan een jaar eerder. Huishoudens besteedden wel minder aan voedsel. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooral aan diensten zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, kappersbezoek of een bezoek aan een voetbalwedstrijd of restaurant gaven huishoudens meer uit. Vorig jaar golden op verschillende vlakken nog beperkingen vanwege corona.

Volumecijfers

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Aan voedingsmiddelen, dranken en tabak gaven huishoudens 4,1 procent minder uit. De bestedingen aan duurzame goederen, zoals auto’s en woninginrichting, daalden met 2,7 procent.

Trend: verminderde consumptie van voedingsmiddelen

De laatste maanden is een trend te zien van een verminderde consumptie van voedingsmiddelen. Sinds februari 2022 dalen de volumes van voeding, terwijl de waarde van deze consumptie juist stijgt. Door de hoge inflatie kopen consumenten minder, maar betalen ze hier meer voor. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de prijzen van voedings- en genotmiddelen in november met 12,5% is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. De waarde van bestedingen aan voeding is 8,6% hoger.

Minder energie

Aan overige goederen, zoals aardgas en producten voor persoonlijke verzorging, werd in november 1,6 procent minder besteed. Huishoudens hebben vooral minder energie verbruikt doordat het weer in november 2022 zachter was dan een jaar eerder.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin