Doorgaan naar artikel

Consument geeft minder uit aan voeding

De Nederlandse consument heeft in het derde kwartaal minder geld uitgegeven aan voedingsmiddelen.

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

De Nederlandse consument heeft in het derde kwartaal van dit jaar minder geld uitgegeven aan voedingsmiddelen. Dat is voor het eerst sinds begin 2014.

Het gebeurt wel vaker dat de Nederlandse consument wat kleinere hoeveelheden aan voeding, dranken en tabak koopt, maar het is zeldzaam dat er ook minder geld aan uitgegeven wordt. Hoewel het bedrag dat aan voeding wordt uitgegeven met 0,1% maar een fractie lager ligt dan in het derde kwartaal van vorig jaar, is er wel duidelijk sprake van een rem op de groei in de bestedingen.

In het laatste kwartaal van vorig jaar lagen de uitgaven voor deze producten nog 8,3% hoger dan het jaar daarvoor. Daarna nam het verschil af tot een plus van 1,6% in het tweede kwartaal van dit jaar. En in de afgelopen maand lag de waarde die aan voeding, drank en tabak werd uitgegeven dus 0,1% onder het niveau van 2020.

Volume van aankopen">Volume van aankopen

Qua volume gebeurt het wel vaker dat de bestedingen lager liggen dan in het voorafgaande jaar. In het tweede en derde kwartaal van 2019 gebeurde dat twee kwartalen achter elkaar. Ook dat zie je wel vaker. Sinds 2000 zijn er 25 kwartalen waarin het volume van de aankopen daalde. Qua omzet zijn er in deze periode 5 kwartalen geregistreerd waarin minder geld werd uitgegeven dan het jaar daarvoor.

Vooral in augustus van dit jaar hield de consument de hand op de knip. Het aankoopvolume aan voeding, drank en tabak daalde in die maand met 4,2% en de aankoopwaarde daalde met 3,5%. September was in beide opzichten een betere maand met 2% groei in volume en 2,7% meer omzet.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin