Consument is aan zet bij omslag naar duurzame landbouw

20-05 | |
Vergaderboer Columnist
Duurzaam Hamletz-varkensvlees in de Dekamarkt. - Foto: Cor Salverius Fotografie
Duurzaam Hamletz-varkensvlees in de Dekamarkt. - Foto: Cor Salverius Fotografie

De Tweede Kamer en dan vooral de linkse partijen roepen om een duurzamere landbouw. Boeren willen wel, maar dan moeten de meerkosten wel betaald worden.

Maar daarover zwijgen de roependen in de Tweede Kamer. Geen wonder. Een groot deel heeft geen enkele binding met het platteland. Alleen al in Amsterdam wonen 25 Kamerleden. Meer dan in het noorden, oosten en zuiden van ons land. Terwijl daar de boeren werken.

Randstedelingen hebben vaak een mening, maar kennen niet de feiten. Daarom is het goed dat de onderzoekjournalisten van Pointer hier aandacht aan besteedden. Met ontluisterende resultaten. Ze hielden een enquête onder kopers in supermarkten. Het bleek dat men niet kocht op basis van duurzaam, maar ‘ik kijk of het er lekker uitziet’ en ‘ik sta er nooit bij stil’, tot ‘ik houd niet van boodschappen doen, ik wil er zo snel mogelijk weer uit zijn’. Ziedaar de waardering voor de inzet van de boer om duurzaam en diervriendelijk te produceren.

Schril contrast

Wat een schril contrast met de televisie-uitzending van Pointer over het varkensbedrijf van Annechien ten Have. In 2019 nog gekozen tot Ondernemer van het jaar. De jury was juichend over het bedrijf: ‘Hun merk Hamletzvlees past in de moderne filosofie van de circulaire Landbouw’. Carola Schouten, toen minister van Landbouw: ‘Ik ben trots op de sector. Het vergt doorzettingsvermogen om ondernemer in de agrarische sector te zijn.”

Hoe het gaat als voorloper in de varkenssector is in één woord samen te vatten: slecht

Een waarheid als een koe, zo blijkt in de uitzending van Pointer. De eeuwig jeugdige Annechien vertelt hoe het gaat als voorloper in de varkenssector. Om in één woord samen te vatten: slecht. De miljoeneninvesteringen in het bedrijf leveren prachtige plaatjes op met varkens die de ruimte hebben. Ze dartelen gezond met volle buikjes rond, het ontbreekt hen aan niets.

Dat geldt niet voor Annechien en haar mensen. Die hebben het geld daar niet voor. Ze hebben moeite de schuld aan de bank terug te betalen. Ze zitten onder “bijzonder beheer”. Op de vraag van de journalist wat dit betekent zegt Annechien: “Onder curatele van de bank”.

De consument kán dit oplossen.

Meer over


Beheer