Consument nog niet weg van peulvruchten

10-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

​Net voor Wereldpeulvruchtendag (10 februari) werd bekend dat Nederlanders de afgelopen jaren meer peulvruchten zijn gaan eten.

Uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat de gemiddelde consumptie van peulvruchten nu op zo’n 7 gram per dag ligt. Dat is een paar gram meer dan in de jaren ervoor. Gemiddeld eten Nederlanders op 0,4 dagen in de week peulvruchten (één keer in de twee weken ongeveer). In de periode 2007-2010 lag dit nog op 0,2 dagen per week. De richtlijn voor het consumeren van peulvruchten is om dit minimaal een keer per week te doen. Hoewel de consumptie omhoog is gegaan, eten de meeste Nederlanders volgens de richtlijnen dus nog te weinig peulvruchten.

Peulvruchten in de gratie krijgen

Verschillende bedrijven en initiatieven proberen de peulvrucht weer in de gratie te krijgen bij de consument. Zo startte conservenfabrikant Bonduelle eerder dit jaar de campagne ‘Reset je recept’. Hiermee geeft de producent receptinspiratie aan consumenten door bekende gerechten, zoals spaghetti bolognese, kipkerrie en chili con carne te veranderen in gerechten als ‘spaghetti bololinzen’, ‘kik kerrie’ en ‘chili sin carne’. Het vlees in de maaltijden wordt vervangen door linzen, kidneybonen en kikkererwten.

De Nederlandse producent HAK introduceerde de afgelopen tijd nieuwe producten waarin groenten en peulvruchten centraal staan. Een voorbeeld zijn de kant-en-klare maaltijdzakken zoals ‘Burrito schotel’, ‘Linzen curryschotel’ en ‘Kikkererwtencurry’. De producten moeten het de consument makkelijker maken voor peulvruchten te kiezen. HAK neemt ook deel aan de gebiedspilot in de gemeente Altena om interventies te testen waardoor consumenten meer plantaardig gaan eten. In supermarkten worden bijvoorbeeld producten speciaal gepositioneerd of proeverijen gehouden.

Goede bron eiwitten en vitaminen

Peulvruchten worden gezien als een goede bron van plantaardige eiwitten. Ze bevatten ijzer, vitamine B1 en veel vezels. De algemene opvatting is dat ze een belangrijke rol kunnen spelen in de eiwittransitie. Sommige peulvruchten hebben ook de stempel kansrijk gewas voor teelt in Nederland. Een voorbeeld hiervan zijn veldbonen. Er wordt volop geïnnoveerd en onderzocht wat de kansen zijn. Lokale samenwerkingen en ketens worden opgezet, met als doel producten – de hele peulvrucht of een bewerking ervan – naar de markt te brengen.

Een succesvolle marktintroductie die staande houdt, slaagt echter alleen als de consument de producten koopt, eet en dat weer herhaalt. En die consumptie kan, zoals de cijfers laten zien, nog wel wat omhoog. Zoals wereldvoedselorganisatie FAO zegt: ‘Wereldpeulvruchtendag is een geweldige kans om het publiek bewust te maken van de voedingsvoordelen van het eten van peulvruchten’.

Bekijk ook de video: Hoe populair zijn peulvruchten in Nederland?

Kloosterman
Meer over


Beheer