Doorgaan naar artikel

Consumenten overschatten prijs die boer ontvangt

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
De boerenprijs voor bospeen werd ingeschat op € 0,57 per kilo bij een werkelijke prijs voor boeren van € 0,15. Foto: Canva

De boerenprijs voor bospeen werd ingeschat op € 0,57 per kilo bij een werkelijke prijs voor boeren van € 0,15. Foto: Canva

Consumenten schatten de prijs die boeren ontvangen voor producten gemiddeld 50% te hoog in. Ze overschatten daarmee het aandeel van voedselprijzen dat naar de boer gaat. Dat blijkt uit onderzoek van Agrifirm.

De coöperatie is gestart met een campagne ‘Gebruik je boerenverstand’ om consumenten bewust te maken van de inkomstenverdeling in de voedselketen. Het onderzoek is uitgevoerd bij 12.700 respondenten zowel in steden als op het platteland. Daaruit bleek weinig verschil tussen geografische gebieden.

Vrouwen schatten prijzen die boeren krijgen duidelijk hoger in dan mannen

Tussen de gebieden bleken weinig verschillen te bestaan in de inschatting van prijzen. Ook leeftijd maakte weinig verschil. Volgens het onderzoek bleek wel dat vrouwen de prijzen die boeren ontvangen duidelijk hoger inschatten dan mannen.

Grote verschillen bij bospeen en kip

Grote verschillen deden zich onder andere voor bij bospeen. De boerenprijs werd ingeschat op € 0,57 per kilo bij een werkelijke prijs voor boeren van € 0,15. Voor kip werd de kiloprijs geschat op € 1,36 per kilo, terwijl dat in werkelijkheid op € 0,80 per kilo ligt.

In het onderzoek is gekozen voor producten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn zoals eieren, aardappelen, kip, rundvlees, bospeen, boerenkaas, peren, varkensvlees en bloemkool. Er is rekening gehouden met gemiddelde marktprijzen voor de boer gedurende het jaar om seizoensinvloeden op te vangen.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin