Skip to content

Consumentenbond: 4 van 75 vega(n)burgers is gezond

4 van de 75 vegaburgers die te koop zijn bij Nederlandse supermarkten zijn gezond en een volwaardig alternatief voor vlees. Dat concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek.

Updated on:
Nieuws
Food
vegaburger premium

Over vleesvervangers zijn veel vooroordelen. Gezondheidsvoordelen blijven vaak onderbelicht. - Foto: Cor Salverius

4 van de 75 vega(n)burgers die te koop zijn bij Nederlandse supermarkten zijn gezond en een volwaardig alternatief voor vlees. Dat concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek.

De 4 burgers die goed scoren op eiwit, ijzer, vitamine B12, verzadigd vet en zout én geschikt zijn voor veganisten zijn de AH Vegan Veldbonenburger, Boon chiliburger, Jumbo Lekker Veggie Hamburger en Plus Vegan Burger (vers).

Deze burgers bestaan voor minimaal 20% van de calorieën uit eiwit, hebben minimaal 0,8 milligram ijzer en 0,24 microgram vitamine B12 per 100 gram. Ook bevatten ze niet meer dan 2,5 gram verzadigd vet en 1,13 gram zout per 100 gram. Dit zijn de criteria voor gezonde vleesvervangers volgens het Voedingscentrum.

Te veel zout en/of verzadigd vet

Twee derde van het aanbod bevat te veel zout en/of verzadigd vet. Desondanks zijn ze gemiddeld wel een stuk minder ongezond dan burgers van rundvlees, zo stelt de Consumentenbond.

Voor veganisten en vegetariërs is het belangrijk om volwaardige vleesvervangers te eten waar voldoende eiwit in zit. Voor flexitariërs gelden deze eisen niet. Voor hen hoeven vegaburgers niet per se voldoende eiwit te bevatten of verrijkt te zijn. Voor hen is het wel van belang dat de burgers niet te veel zout of verzadigd vet bevatten.

Resultaten in supermarkten

Van de 10 burgers van AH zijn er 3 zo’n gezondere keus. De helft van de 8 burgers van Jumbo bevat niet te veel zout of vet en bij Lidl is geen enkele burger een gezonde keuze. Van de 3 burgers van Plus bevat geen enkele te veel zout en verzadigd vet. Merken als Vivera, Valess en De Vegetarische Slager hadden op het moment van onderzoek samen 11 burgers in de schappen liggen. Geen een daarvan is een gezondere keuze. Alleen Garden Gourmet heeft als A-merk twee gezondere opties.

De meeste vegaburgers die niet onder de gezondere keuze vallen, bevatten te veel zout. ‘Soms scheelt het niet veel. Het zou dus al helpen als fabrikanten wat minder op het zoutvaatje tikken’, aldus de bond.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin