Consumentenprijs voeding verder omhoog

29-09 | |
Consumentenprijs voeding
Foto: Koos Groenewold

De consumentenprijzen voor voedingsmiddelen zijn in september verder gestegen. Dat valt op te maken uit de voorlopige indicaties die de statistische bureau StatBel in België en Destatis in Duitsland hebben gepubliceerd. Het Nederlandse CBS komt vrijdag 30 september met de voorlopige uitkomsten.

In Duitsland betaalt de consument voor voeding in september 18,7% meer dan een jaar geleden. Daarmee hebben de verkopers van voedingsmiddelen opnieuw een stap omhoog gezet, want in augustus bedroeg de prijsverhoging 16,6%. Mede daardoor heeft de inflatie in Duitsland een sprong naar de grens van 10% gemaakt. In augustus bedroeg de geldontwaarding 7,9%. Als naar Europese maatstaven wordt gekeken dan komt de inflatie in Duitsland met voorlopig 10,9% nog hoger uit.

Prijsstijging van pizza’s

Een plotseling forse prijsstijging bij pizza’s was in augustus een van de belangrijkste oorzaken van de hogere prijzen in augustus in Duitsland. In september is dit ook overgewaaid naar België. Maandenlang bleef de prijsstijging van pizza’s in België aardig binnen de perken met 3,3 tot 6,5%, maar in juli begon de prijs al wat op te lopen. Vergeleken met Duitsland bleef de prijsverhoging in augustus nog wat achter met 15,6%, maar in september werd ineens de sprong gemaakt naar 21,1% hogere prijzen.

Andere segmenten

Door de duurdere pizza’s werd het hele pakket aan bood en granen 13,2% duurder dan een jaar geleden. In het zuivelsegment is deze maand vooral yoghurt in prijs verhoogd, nu naar 17,3% boven het niveau van vorig jaar. Ook de eieren maken een prijssprong in België van plus 13,6% in augustus naar 21,4% in september. Bij vlees vallen de prijsstijgingen in België nogal mee ten opzichte van Nederland en Duitsland. Dat geldt met name voor rund- en kalfsvlees (+8,4%), maar ook voor varkensvlees (+8,4%).

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer