Consumentenprijsindex varkensvlees daalt licht

30-06-2020 | |
Varkensvlees in de schappen bij een supermarkt. - Foto: ANP
Varkensvlees in de schappen bij een supermarkt. - Foto: ANP

De consumentenprijsindex van varkensvlees bedroeg in april 117,9. Dat komt neer op een daling van 2 indexpunten ten opzichte van maart. Dit blijkt uit cijfers van Agrimatie.

Met deze daling lijkt een eind gekomen aan de stijging van de consumentenprijzen van de afgelopen anderhalf jaar. De indexprijzen voor boeren en verwerkers lieten in april ook een daling zien, te weten met 11,7 en 4,7 punten naar respectievelijk 146,7 en 134,8. De schommelingen in de indexprijzen zijn voor de boerenprijs altijd sterker dan voor de verwerkers- of consumentenprijs.

Nauwelijks schommelingen in consumentenprijs

Met name de consumentenprijs laat over langere periode nauwelijks schommelingen zien. In de dalingen heeft de coronacrisis invloed. Slachterijen kampen met personele problemen en in de afzet heeft in eerste instantie de export van vlees naar met name Zuid-Europa met een dip te maken gekregen.

Op de binnenlandse markt zijn vooral de luxere delen voor de horeca minder af gezet, waardoor slachterijen moeite hadden met het op peil houden van de prijzen van die onderdelen. Er is wel meer vlees richting de supermarkten weg gezet, al zijn dat voornamelijk de goedkopere, populaire onderdelen.

Indexen ondanks dalingen op hoog niveau

Ondanks de dalingen staan de indexprijzen nog altijd op ongekend hoog niveau. Een jaar geleden lag de boerenprijsindex nog op 134, de verwerkersindex op 116,5 en de consumentenindex 103,2.

van der Linde


Beheer