Contractnoteringen nu ook onder druk

30-06 | |
Koeltunnel voor vleeskuikens in een slachterij. Foto: Koos Groenewold
Koeltunnel voor vleeskuikens in een slachterij. Foto: Koos Groenewold

Bij een wankel evenwicht kan ook een klein beetje te veel aanbod de balans al verstoren.

Niet dat het aanbod toegenomen is, want dat valt mee. Handelaren stellen zelfs dat het aanbod van slachtrijpe kuikens nu minder is dan afgelopen weken. Maar van duwen om dieren te plaatsen is geen sprake.

Het is vooral de afname van vraag die voor verhoging van de prijsdruk zorgt. Volgende week is her en der de opmaat naar de zomervakantie. En daarbij komt er sinds een aantal weken weer meer kip uit Oost-Europa hier op de markt. Dat is er maandenlang niet geweest, waardoor die druk ook voelbaar is.
Ook is er meer terughoudendheid. Na twee coronajaren zijn zowel aanbieders als kopers van pluimveevlees voorzichtiger geworden. Ze leggen minder voorraden aan en spelen korter op de bal.

De druk uitte zich vorige week bij het vaststellen van de prijs voor vrije kuikens. Die daalt deze week met € 0,03 naar € 1,13 tot € 1,15 per kilo levend gewicht. Door ineens een grotere stap te nemen, hoopten de samenstellers van de Barneveldse notering een glijdende schaal te voorkomen. Dat lijkt gelukt. De notering weet zich komende week op dat niveau te handhaven.

De contractprijs reageert geleidelijker op prijsveranderingen. Echter doordat Clazing/Van Miert een afslag op de prijs deed (Clazing ging van € 1,20 naar € 1,19 per kilo), gaf ook de VCN deze week al iets toe. De VCN zakte een halve cent naar € 1,125 per kilo.

De verwachting is dat de contractnotering volgende week verder daalt. Belgische contractnotering ABC noteerde aan de bovenkant doordat de notering van vrije kuikens in Deinze hoog genoteerd stond. Nu die deze week maar liefst € 0,04 zakt naar € 1,21 tot € 1,23 per kilo, beweegt ook de ABC-prijs direct mee omlaag. ABC zakt € 0,02 naar € 1,24 per kilo. Daardoor krabben ook andere Nederlandse slachterijen zich achter de oren of ze niet moeten verlagen. De vleesverkopen lopen al een aantal weken wat moeilijker en dat willen slachterijen nu door gaan vertalen in hun inkoopprijs.

Hoe snel, hoe lang en hoeveel de kuikenprijs gaat dalen zal blijken. Bij de huidige hoge voerkosten verwachten sommigen geen groot verval. Als dat gebeurt neemt de leegstand toe of stellen slachterijen hun planningen naar beneden bij. Dan daalt het aanbod waardoor er opnieuw een balans ontstaat.
Slachterijen blijven daarbij benadrukken dat ook de voersector zijn verantwoordelijkheid moet nemen door de voerprijzen met dezelfde snelheid te verlagen als ze stegen toen de grondstofprijzen dat ook deden.

Prognose: licht dalend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer