Contractprijs vleeskuikens onder druk

06-01 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De feestdagen zijn voorbij en langzaam komt het gewone leven weer op gang. Doordat de feestdagen dit jaar gunstig vielen, zijn er minder slachtdagen uitgevallen dan andere jaren wel gebeurt.

Zeker als het aanbod ruim is, kan dat genoeg zijn om een prop te laten ontstaan in het aanbod. Daarvan is nu totaal geen sprake. Door beperkende maatregelen rond vogelgriepuitbraken is het opzetschema verstoord en komen nog altijd minder dieren aan de haak dan wanneer die stoorzender er niet was geweest.

Of je nu Beter Leven-kippen houdt, Ster-dieren in de stal hebt of VLOG-kuikens levert, overal is vraag naar en dieren zijn vlot te plaatsen, zo merken kuikenhouders. Dieren groeien door het milde winterweer gemakkelijk en worden vlot geladen.

Concurrentie uit Oost-Europa

Voordeel is daarbij ook dat de vierkantsverwaarding goed loopt. De hele kip wordt versneden en alle delen zijn goed te plaatsen. Toch staan slachterijen ook niet te juichen, want ze hadden die delen graag wat duurder verkocht. De jaarwisseling is aan kostenkant ook een kenmerkend punt. Menige kostenpost gaat omhoog en dat is uit de vleesverkoop niet terug te halen. Vooral de concurrentie van filet en borstkappen uit Oost-Europa zijn een pijnpunt. Met name dat Oekraïne zonder beperkingen toegang heeft tot de Europese vleesmarkt is goed te voelen in de verkoop, zo stellen slachterijen. Het is daarom een geluk dat het aanbod van levende kip niet groot is, want anders was de prijsdruk een stuk groter geweest.

Knabbelen aan inkoopprijzen

Ook nu is die al wel voelbaar. Doordat slachterijen de kostenstijging in de verkoop niet terug kunnen halen, wordt er geknabbeld aan de inkoopprijzen. De contractnoteringen starten 2023 deze week direct met een min. De meeste slachterijen verlagen hun contractprijzen met een cent. Het zorgt ervoor dat de VCN deze week 0,75 cent verliest en op € 1,1250 per kilo uitkomt.

Ook voor komende week wordt verwacht dat de kaasschaaf weer over de contractprijzen gehaald wordt. De Belgische ABC-notering gaf daar al een voorzet voor. Die daalde deze week van € 1,27 naar € 1,26 en komt volgende week opnieuw een cent lager uit.

De markt van vrije kuikens profiteert van het beperkte aanbod van kip. Het aanbod dat er is, loopt vlot weg. Daardoor lukt het de notering voor zowel lichte als zware kuikens vlak te houden. Barneveld noteert ook volgende week € 1,18 tot € 1,20 per kilo levend gewicht. Ook Deinze noteert prijshoudend deze week, maar dan op € 1,23 tot 1,25 per kilo.

Scherp op de planning

Doordat het aan de verkoopkant stroef loopt, zitten slachterijen scherp op de planning, om geen (financiële) uitglijders te begaan. Daardoor is de verwachting dat het aanbod van vleeskuikens de komende tijd niet verandert. De import van vlees zal daarentegen niet verminderen. Recente uitbraken van vogelgriep kunnen de druk vanuit het internationale aanbod wel verlichten. Maar hoe groot de impact van de uitbraken daar is, is nu nog niet te zeggen. De verwachting is daardoor dat de druk nog wel even op de ketel blijft.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer