Doorgaan naar artikel

Conversievrije soja onderdeel van nieuwe sojarichtlijnen

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Een belangrijke verandering ten opzichte van de vorige versie van de richtlijnen is de mogelijkheid om sojaprogramma’s te vergelijken op conversievrije soja. Foto: ANP

Een belangrijke verandering ten opzichte van de vorige versie van de richtlijnen is de mogelijkheid om sojaprogramma’s te vergelijken op conversievrije soja. Foto: ANP

De Europese veevoerorganisatie Fefac presenteerde woensdag haar nieuwe richtlijnen voor de inkoop van verantwoorde soja.

Een belangrijke verandering ten opzichte van de vorige versie van de richtlijnen is de mogelijkheid om sojaprogramma’s te vergelijken op conversievrije soja. Dat betekent dat de soja niet is geteeld op omgebouwde natuurlijke ecosytemen zoals bossen, moerassen en savannes na een specifieke datum. Bedrijven die soja inkopen of gebruiken en waarde hechten aan conversievrije soja kunnen nu makkelijker zien welke sojaprogramma’s hier aandacht voor hebben.

Ilegale ontbossing

In de vorige versie van de zogenoemde Fefac Soy Sourcing Guidelines werd alleen nog aandacht besteed aan illegale ontbossing. Legale ontbossing is ontbossing die is toegestaan volgens de in een land geldende wet. “Fefac erkent dat de huidige maatschappelijke verwachtingen in Europa ‘conversievrije soja’ stellen, die verder gaat dan het legaliteitsbeginsel, als de toekomstige politieke- en marktnorm.”

Fefac-richtlijnen

De Fefac-richtlijnen bestaan uit 54 verplichte en 19 gewenste criteria op het gebied van onder andere arbeidsomstandigheden, milieu, landbouwpraktijken en omgang met de lokale bevolking. Sojaschema’s en -programma‘s, waarvan RTRS wellicht de bekendste is, kunnen naast deze criteria worden gelegd. Ieder sojaprogramma dat langs de criteria wordt gelegd, moet aan alle verplichte en aan ten minste acht van de negentien gewenste criteria voldoen om door de benchmark te komen en daarmee te voldoen aan de Fefac richtlijnen. Negentien schema’s voor de aankoop van duurzame soja voldeden aan de richtlijnen uit 2015.

Conversievrije soja in de toekomst verplicht

In de nieuwe versie zijn zestien gewenste criteria uit de vorige versie verplichte criteria geworden. Er zijn veertien nieuwe gewenste criteria toegevoegd, waarvan de conversievrije soja er één is. Volgens Fefac leiden politieke beslissingen en wetgeving er mogelijk toe dat het gewenste criterium van conversievrije soja in de toekomst een verplicht criterium wordt.

Volgens een inschatting van Fefac voldoet ongeveer de helft van de soja die in de EU wordt gebruikt aan de Fefac richtlijnen. “Dat is al een hele hoeveelheid, maar er is nog ruimte voor groei”, aldus Fefac-voorzitter Asbjørn Børsting tijdens de presentatie van de nieuwe richtlijnen. “We hopen dat we met de Soy Sourcing Guidelines het vertrouwen in soja terug kunnen brengen.”

In Nederland voldoet alle gebruikte soja aan de Fefac-richtlijnen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin