Coöperatie Lar wil schoon blijven

Een van de bekendste grote coöperaties in Brazilië is Lar. Het houdt kantoor in Medianeira in de zuidelijke staat Paraná. Nu de Afrikaanse varkenspest Azië teistert, heeft Lar genoeg mogelijkheden om haar producten op grotere schaal te vermarkten.

In de controlekamer van de voerfabriek in Santa Helena hangt een grote groene smiley aan de muur. Hij kijkt naar vier medewerkers die verzonken zijn in computerschermen. “De smiley betekent dat de fabriek uiterst schoon is”, legt manager Carlos Eduardo Varnier (34) uit. “We hebben medewerkers die regelmatig de fabriek rondgaan om ervoor te zorgen dat alles aan kant is. Vervolgens geven we dat een cijfer. Vandaag was alles piekfijn in orde.”

Exportkansen

Hygiëne en een goede bioveiligheid zijn 2 van de belangrijkste aandachtspunten binnen Lar, een van de grootste agro-industriële coöperaties van Brazilië. De coöperatie realiseert zich nu meer dan ooit dat alles uiterst grondig schoonhouden het verschil kan maken tussen winst en verlies. Het gaat al een paar jaar niet zo goed met de agro-industrie in Brazilië, maar nu Afrikaanse varkenspest voor gigantische verliezen in Azië zorgt, komen er toch exportkansen. Het ruimen van miljoenen varkens in China leidt tot een grotere vraag naar varkensvlees en naar andere bronnen van dierlijk eiwit, zoals pluimvee. En laat pluimveevoer nu precies zijn wat deze specifieke voerfabriek produceert.

Uitbreiding in Zuid-Brazilië

Ondanks dat de coöperatie al 55 jaar bestaat, begon Lar onlangs pas met het versnellen van de uitbreiding in Zuid-Brazilië. De voerfabriek in Santa Helena werd in 2002 opgezet met één productielijn en telt er nu vier. Alle productielijnen zijn opgezet samen met de Nederlandse fabrikant Van Aarsen en zijn Braziliaanse distributeur Schneider. Lar koos voor Van Aarsen vanwege dienst robuuste en geavanceerde productielijnen en goede technische ondersteuning.

Varnier stelt dat de voerfabriek nog verder zal uitbreiden. De bouw van een nieuw magazijn voor grondstoffen is a in volle gang. Optimaler gebruik van de fabriek moet er voor zorgen dat deze nog verder kan groeien.

Voorspelde productieniveaus

De coöperatie werkt met 1.500 leden-pluimveehouders. Die houden zo’n 20 miljoen dieren in een straal van 150 kilometer om de voerfabriek.

Voor 2019 verwacht men een totale productie van 780.000 ton pluimveevoer, In 2020 moet dat 900.000 ton zijn. De belangrijkste grondstoffen zijn lokaal geteelde sojabonen en mais. Er worden in totaal 36 ingrediënten aan toegevoegd, waardoor 13 rantsoenen voor pluimvee kunnen worden gemaakt: 8 voor vleeskuikens en 5 voor leghennen.

Potentieel voor akkerbouw

De grondstoffen komen van meer dan 10,000 aangesloten boeren uit Paraná en aangrenzende staten als Santa Catarina en Mato Grosso do Sul. Zelfs boeren uit buurland Paraguay beleveren de fabriek. De grotere leveranciers hebben zich gespecialiseerd, zegt Varnier. “Sommige kleinere bedrijven doen inderdaad alles; van maisproductie tot veehouderij. De grotere bedrijven richten zich alleen op akkerbouw.”

Al met al is de boodschap duidelijk. Zuid-Brazilië heeft een groot potentieel voor akkerbouw en het leveren van dierlijk eiwit aan de gehele wereld. Kansen moeten worden gegrepen en de productiefaciliteiten moeten dus het liefst zo schoon mogelijk blijven.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.