Coöperatie neemt Ierse zuiveltak Glanbia verder over

10-11-2021 | |
Foto: Glanbia
Foto: Glanbia

De boerencoöperatie Glanbia Co-op neemt het belang van 40%, dat het beursgenoteerde Glanbia bezit in zuivelbedrijf Glanbia Ireland, over.

De coöperatie betaalt daar € 307 miljoen voor. Dat wordt opgebracht uit de verkoop van aandelen in Glanbia plc die de coöperatie in bezit heeft en voor de rest uit leningen.

Grootste zuivelverwerker en graankoper in Ierland

Glanbia Ireland is de grootste zuivelverwerker en graankoper in Ierland met 11 fabrieken, 52 agri-retailvestigingen en meer dan 2.000 werknemers. In het boekjaar 2020/2021 zette het zuivelbedrijf € 1,9 miljard om en maakte het een nettowinst van € 60 miljoen. Glanbia Ireland is tot nu toe voor 60% eigendom van de onderneming Glanbia en voor de rest van de coöperatie. Die constructie is ontstaan in 2010, toen het sinds 1997 beursgenoteerde bedrijf een deel van zijn zuivelactiviteiten wilde afstoten. Anderzijds heeft de coöperatie al sinds die beursgang een flink pakket aandelen van Glanbia plc in handen.

Concentreren op kernactiviteiten

Het bedrijf Glanbia gaat zich nu nog meer concentreren op zijn kernactiviteiten prestatievoeding en voedingsingrediënten. De opbrengsten van de verkoop worden ook voor dat doel bestemd. “We focussen ons in toenemende mate op onze wereldwijde voedingsstrategie als merkeigenaar en leverancier van voedingsoplossingen die toegevoegde waarde hebben en waarmee we snelgroeiende markten bedienen”, aldus een verklaring. “Deze aankondiging vormt de volgende mate van onze transformatie na vele jaren van succesvolle samenwerking met Glanbia Co-op als joint-venture partners in Glanbia Ireland,”, voegt Ceo Siobhan Talbot er aan toe.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer