Coöperatief vuur vlamt op bij FrieslandCampina

11-06 | |
Vergaderboer Columnist
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

Er is geluisterd naar de leden van FrieslandCampina (RFC). Het voorstel om leveringsbewijzen in te voeren viel niet slecht, maar ook niet goed.

“Dat heb ik je meteen gezegd”, haalt Hanna haar gelijk. En zo is het. Ze legde direct de vinger op de zere plek in het nieuwe systeem. Jonge boeren kregen er een probleem bij. Extra financiering van leveringsrechten, naast de grote bedragen van de bedrijfsovername. Geen wonder dat die tegenstribbelen. Geholpen door hun ouders, die het natuurlijk opnemen voor de opvolger.

Omdat ik vind dat de kloof tussen leiding en leden van FrieslandCampina groot is, had ik verwacht dat het oorspronkelijke plan toch aan leden zou worden voorgelegd. Een verkeerde gedachte, zo blijkt. FrieslandCampina heeft in een ronde bijeenkomsten wel geluisterd naar wat de leden wensen.

Renteloos lenen van FrieslandCampina

Dat vinden we terug in het nieuwe voorstel. Jonge boeren hoeven het bedrag niet in één keer op te hoesten, maar kunnen het renteloos lenen van FrieslandCampina. Ze kunnen het afbetalen met hun deel van de winstuitkering, die de coöperatie doet. Daarvoor krijgen ze 10 jaar de tijd. Een acceptabel voorstel, dat ook FrieslandCampina niet veel kost. Immers, die kan geld lenen voor een erg lage rente. Veel lager in ieder geval dan een jonge boer moet betalen.

Er is echt geluisterd naar de leden van FrieslandCampina

Belangrijker dan de betere voorwaarden voor de jonge boer is de coöperatieve geest die de aanpassing van het voorstel over de leveringscertificaten ademt. Er is echt geluisterd naar de leden en dat is vertaald in een zinvolle aanpassing van het voorstel.

Zo hoort het ook. Het is te hopen dat dit coöperatieve vuur niet voor één keer opvlamt bij FrieslandCampina. Het moet een begin zijn van een nieuwe tijd waarin leiding en leden zij aan zij staan voor de hoogst mogelijke melkprijs. Met erkenning van elkanders verantwoordelijkheden in dit traject. Dat daardoor de kloof, die er was, wordt gedicht.

In dat kader zou het goed zijn dat de leden volgende week massaal het voorstel goedkeuren. En niet met een armoedige twee derde meerderheid.

Vergaderboer Columnist

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.