‘Coöperaties met het boerenbelang voor ogen, ze bestaan nog’

29-11-2019 | Laatste update op 21-02 | |
Vergaderboer Columnist
Verwerking zetmeelaardappelen. - Foto: Mark Pasveer
Verwerking zetmeelaardappelen. - Foto: Mark Pasveer

“Wat een verademing. Er zijn ook nog coöperaties die je het gevoel geven dat ze er voor je zijn. Een voorbeeld is Avebe, die aardappelen verwerkt. Daar houden ze nog rekening met de leden”, knikt Hanna bewonderend.

Bestuursvoorzitter Bert Jansen had in Boerderij een helder verhaal. Hij praat vooral over leden. Dat die vorig jaar de hoogste prijs ooit voor hun aardappelen hebben gekregen. Hij zegt daarbij dat deze hoge prijs niet voor alle leden een goed inkomen betekende. Daarvoor was het jaar te droog en waren de opbrengsten te laag. Daarom heeft Avebe besloten dit jaar niet te reserveren, maar het nettoresultaat van € 5,2 miljoen over het afgelopen jaar volledig uit te keren aan de leden.

Klemmend beroep

Dat is ook een gebaar van dank aan die leden. Die konden vorige zomer op de vrije markt hun niet-contractgebonden aardappelen voor hoge prijzen verkopen. Bestuur en directie van Avebe deden een klemmend beroep op de leden dit niet te doen. Dit zou leiden tot onderbezetting en daardoor een lagere opbrengstprijs. Directeur Jansen zegt dat uiteindelijk maar heel weinig aardappelen via deze kanalen zijn weggelekt. Die coöperatieve houding beloont Avebe nu graag.

Veehouders hebben het op het ogenblik moeilijk, met de dreigende stikstofwolk boven ons

“Wat een verschil met onze grote zuivelcoöperatie”, zegt Hanna. “Die doet van alles om de uit te betalen melkprijs aan de leden zoveel mogelijk te beperken. Tegelijk wil men het eigen vermogen extra versterken. En dat terwijl veehouders het op het ogenblik best moeilijk hebben, met de dreigende stikstofwolk boven ons. De toekomst is onzeker. Dan is een voorstel tot verlaging van de basismelkprijs op zijn zachtst gezegd niet goed getimed.”

Woord is wet

Tja, en ook bij deze zuivelcoöperatie zitten boeren in het bestuur. Die lijken nogal gemakkelijk te worden ingepakt door de directeuren. Hun woord is wet, zo lijkt het. De onvrede onder de leden is niet alleen te wijten aan die directeuren, die te ver van de boerenbasis hun werk doen, maar ook aan de bestuurders.

Misschien kunnen zuivelbestuur en directie eens bij de Avebe op bezoek om te zien hoe het ook kan.Beheer