Cooperl beschuldigt Campofrio van ‘pure vervalsing’

21-10-2020 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De Franse coöperatie Cooperl beschuldigt concurrent Campofrio, ook eigenaar van Stegeman, van ‘volstrekt vervalste’ documenten aan de concurrentiedienst te hebben gegeven.

Cooperl, het grootste varkensvleesbedrijf van Frankrijk, is op basis van die stukken veroordeeld tot een boete van € 35 miljoen. De coöperatie stelt nog eens dat die kostenpost kan leiden tot de sluiting van enkele van haar fabrieken.

Campofrio als klokkenluider

De Franse karteldienst heeft in juli twaalf vleeswarenbedrijven veroordeeld tot een totale boete van € 93 miljoen wegens illegale afspraken, zowel over de aan de boeren te betalen prijzen als over de aan afnemers te rekenen prijzen. Campofrio kreeg een verlaging van de boete omdat het als klokkenluider was opgetreden. Cooperl, dat de hoogste boete kreeg, slaat nu echter terug.

Valsheid in geschrifte en fraude

Het bedrijf heeft de stukken van Campofrio, en vooral een boekje met de weergave van vermeende telefoongesprekken over af te spreken prijzen, grafologisch laten onderzoeken door een ook voor rechtbanken werkende deskundige. Daaruit is gebleken dat dat document ‘op alle mogelijke manieren gefabriceerd is’, aldus de verklaring waarin gestrooid wordt met de namen van een reeks advocaten van beide partijen.

“Dat ontzenuwt de conclusies van het juridische rapport dat wordt geciteerd door de concurrentiedienst. Dat wij zouden hebben deelgenomen aan welke samenzwering dan ook met Campofrio is volstrekt ongeloofwaardig.” Cooperl heeft inmiddels zelf Campofrio aangeklaagd wegens valsheid in geschrifte en fraude en heeft ook beroep aangetekend tegen de kartelboete.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer